De bidsprinkhaankreeft ziet eruit als een vrolijke jongen, maar je kunt beter geen ruzie krijgen

Inzicht

De bidsprinkhaankreeft beschikt over superzicht en een gemene linkse.

Foto Herbert Meyrl / Hollandse Hoogte

Hij ziet eruit als een vrolijke jongen, maar je kunt beter geen ruzie krijgen met deze bidsprinkhaankreeft. Hij is de bokskampioen van de dierenwereld. Met zijn voorpoten deelt hij met snelheden tot 80 km per uur rake klappen uit aan schelpen, slakkenhuizen of krabjes. Zelfs aquariumglas schijnt niet veilig te zijn.

Er bestaan zo'n 450 soorten bidsprinkhaankreeften, allemaal bewapend met dodelijke voorpootjes. Sommige soorten spiesen hun avondmaal, anderen beschikken over grijpscharen. Dit boksende type heet Odontodactylus scyllarus. Hij komt voor in grote delen van Azië en Oost-Afrika.

Het exemplaar op de foto, uit Bali, staat mogelijk al klaar voor een robbertje vechten. We zien hem van voren, erachter zit een rug van misschien wel 20 centimeter lang met een hele rits zwem- en looppootjes. Boksen doet hij met de witoranje gevlekte pootjes bovenaan, vlak naast de gekleurde flappen. Ergens tussen die flappen zit het mondgat, verscholen achter pootjes met stekels en tanden. Ideaal om slachtoffers na de knock-out mee te snijden en vermalen.

En dan de ogen, die twee bolletjes. Nog zo'n wonder der natuur. Niet alleen bewegen ze afzonderlijk van elkaar, er zitten ook zestien kleurreceptoren in. Wij mensen moeten het doen met drie receptoren, voor rood, groen en blauw. De bidsprinkhaankreeft ziet bijvoorbeeld ook ultraviolet en gepolariseerd licht. Hij kan schitteringen van de zon filteren, zoals een zonnebril doet. Best handig in het ondiepe water waar hij doorgaans leeft.

Hij kan zelfs circulair gepolariseerd licht (in een spiraal bewegende lichtgolven) waarnemen en omzetten in lineair gepolariseerd licht - en andersom. Eenzelfde proces vindt plaats bij het uitlezen van cd's en dvd's. Als we weten hoe het mechanisme achter die unieke superogen werkt, zou dat mogelijk nieuwe inzichten opleveren voor het verbeteren van de opslagcapaciteit van gegevensdragers.

Ook de bokspoten zijn interessant voor de industrie: uit welk materiaal bestaan ze en vallen ze synthetisch na te maken? Want hoe hard de bidsprinkhaankreeft zijn prooi ook raakt, hij komt zelf altijd ongeschonden uit de strijd

Uitleg: Charles Fransen, wetenschappelijk onderzoeker kreeftachtigen, Naturalis Biodiversity Center.