De Bewust digibete burger

Tijdverdrijf

Je moet op deze pagina niet in het vaarwater gaan zitten van de Seksrabbijn, maar ik wil toch graag kort aandacht vragen voor dat onderzoek waaruit blijkt dat jongeren door toedoen van de smartphone steeds later met seks beginnen - en er steeds minder minuten voor ter beschikking hebben.

Dat een tv met twintig zenders nog altijd minder tijd opeist dan een smartphone waarop je elke dag Facebook- en Instagramtuintjes moet bijwerken, dat snapt iedere adolescent. Beeld anp

Van dit fenomeen bestaat volgens mij een historisch precedent. Ik kwam daar min of meer ongevraagd achter, want ik informeer nooit hoeveel minuten mensen 'er' voor inruimen. Als er echter twéé onderwerpen zijn waarover mensen graag uit eigen beweging uitweiden, dan politiek en seks. Derhalve werd mij toen ik nog correspondent was in Oost-Europa regelmatig ongevraagd uitgelegd dat er door toedoen van het kapitalisme de klad zat in menig seksleven, en dat die socialistische dictaturen van voor 1989 hun erotische merites hadden.

Dat had niet zozeer te maken met heimelijk sensuele marxistisch-leninistische studieboeken of een fysiek gekanaliseerde zoektocht naar vrijheid, als wel met het feit dat het tv-aanbod voornamelijk bestond uit hoofden van partijleiders - en er ook voor de rest weinig te doen was. Je moest je tijd érgens mee doorkomen.

Op Cuba was het niet anders. Fotograaf Daniel Rosenthal ontmoette daar een visser die veertien kinderen had verwekt bij elf verschillende vrouwen en ter verklaring aanvoerde dat de toespraken van Fidel Castro altijd integraal op tv werden uitgezonden en zes à zeven uur konden duren. Was jij blijven kijken of was je ook wat anders gaan doen?

In Roemenië was medio 1995 een cartoon in omloop waarop een stel na een avondje zappen langs nieuwe commerciële kanalen uitgeblust in bed belandde. Onderschrift: 'Alles was beter onder Ceausescu'.

Dat een tv met twintig zenders nog altijd minder tijd opeist dan een smartphone waarop je elke dag Facebook- en Instagramtuintjes moet bijwerken, dat snapt iedere adolescent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.