De beste statistiek die u ooit zult zien, van Hans Rosling

Hans Roslings eerste filmpje is meer dan 10 miljoen bekeken. De Zweedse arts en professor 'bestrijdt verwoestende onwetendheid met een op feiten gebaseerd wereldbeeld dat een ieder kan begrijpen', schrijft Luuk Mulder komende zaterdag in een interview met Rosling in Vonk. Dit is Hans Rosling in vier filmpjes.

Marit Willemsen
null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Hij gebruikt appels, een amusante quiz of gewoon zijn gevoel voor humor; Hans Rosling weet hoe hij de wereld saaie statistieken moet voeren. We kennen hem vooral van zijn video's op ideeënplatform TED, waarin hij de wereld op gedreven wijze kennis wil laten maken met de feiten. En die zijn soms verbazingwekkend.

Het gaat helemaal niet zo slecht met de wereld, zegt Rosling, eigenlijk professor in internationale volksgezondheid. Hij houdt een vurig betoog over bijvoorbeeld welvaartsverdelingen of onderwijs in ontwikkelingslanden - een term die we overigen niet meer mogen gebruiken als het aan hem ligt. De TED Talks en andere online video's met hem in de hoofdrol gaan viral. Hoe slaagde Rosling erin massa's mensen aan het luisteren te krijgen?

Leuke data

Rosling presenteert zijn data met schwung. Dramatisch en met de urgentie van een sportcommentator becommentarieert hij zijn presentatie. Hij maakt gebruik van mooie graphics en spectaculaire plaatjes. Zo weet de professor taaie stof spannend te krijgen. Dit is ook het doel van zijn non-profit organisatie Gapminder, een website die door middel van die 'leuke data' poogt je wereldbeeld te verbeteren.

'Ik heb gelijk en jij niet'

Rosling moet niks hebben van media. In het Zweedse televisieprogramma Deadline, vertelt de professor dat ons beeld van de wereld ernstig wordt vervormd. 'Hier valt niet over te discussiëren, ik heb gelijk en jij niet', zegt Rosling tegen een met stomheid geslagen journalist.

Dat Rosling het niet zo op de media heeft, is ook te merken in interview zaterdag in Vonk, wat met horten en stoten verliep. 'Waarom vraag je me dit eigenlijk?' En: 'Ik denk dat dit het eind van het interview is, niet?', zegt een geïrriteerde Rosling zodra het ook maar even over zijn persoon gaat. 'Laten we het over de wereld hebben!'

Humor

De speeches van Rosling zijn doorspekt met humor. Hij gaat vaak tekeer tegen westerse vooroordelen. Die zijn zo mogelijk nog erger dan niets weten, argumenteert hij in zijn video's. 'Chimpansees scoren nog beter als het gaat over kennis van de wereld dan jullie', zegt hij tegen zijn publiek.

Klare taal

De professor verveelt de luisteraar niet met moeilijke wetenschappelijke termen. Door kraakheldere tekst en uitleg worden ingewikkelde wereldproblemen in Roslings video's ineens hapklare brokken. Een beetje jip-en-janneketaal is het wel, maar hij maakt zijn punt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden