Terugblik 2014

De 8 gadgets die je alsnog in huis moet halen

Wat zijn de aardigste elektronische hebbedingetjes van het afgelopen jaar? De gadgetdesk (elke week in de Sir Edmund) stapte op Segways-zonder-stokje en zocht het zwerk af met zelfstellende telescopen.

De Airwheel, een Segway zonder stuur. En helm. Beeld Airwheel
De Airwheel, een Segway zonder stuur. En helm.Beeld Airwheel

Verderkijker
Telescopen zijn er in talloze soorten en maten. De Celestron Cosmos 90GT wifi is bijzonder, omdat hij de beginnende astronoom helpt bij het vinden van hemellichamen. Dat kan een verzoeking zijn, omdat het vanwege de kleine kijkhoek lastig is de kijker precies op het object van begeerte gericht te krijgen. Deze heeft een app en ingebouwde motoren die de telescoop automatisch naar de juiste planeet laten zwieren. Wij zwierden er avond aan avond mee door het zwerk. Celestron Cosmos 90GTwifi, € 399,00. Verkrijgbaar bij Ganymedes

Weblicht
De Hue Tap is de enige lichtschakelaar die het ooit de gadgetrubriek heeft geschopt. Het mooie aan deze is dat hij letterlijk draadloos is: je schakelt er de internetlampen van Philips mee in of uit en kunt er drie voorgeprogrammeerde kleurscenario's mee kiezen. Het mooie is dat de Tap niet eens batterijen heeft: door hem in te drukken wordt een piepklein stroompje opgewekt, precies genoeg om het schakelsignaal mee naar de lampen te sturen. De Tap kan overal worden opgehangen zonder te boren.
Hue Tap, 60 euro per lamp. O.a. verkrijgbaar in de Nederlandse Apple-winkels

Sluimermoordenaar
Dit product is verre van perfect en toch is het fascinerend.
Smappee noemt zichzelf een slimme energievriend die het stroomverbruik van elk apparaat in huis bijhoudt. Smappee kan een puik kunstje: het monitort alle apparaten vanuit de meterkast met een polsbandje dat om de hoofdelektriciteitskabel wordt gelegd. Smappee 'voelt' daarmee de hartslag van elk apparaat in huis en kan, zodra een stroomverbruiker is herkend, precies nagaan hoe veel hij verbruikt. In de praktijk gaat dat herkennen nogal eens mis, maar niettemin helpt Smappee bij het verkrijgen van inzicht in het stroom- en sluimerverbruik in huis.
Smappee Energiemonitor, verkrijgbaar bij smappee. com en in Apple Retail Stores voor 199 euro, inclusief een schakelstekker. Extra stekkers: 34,95 euro per drie.

Oorverdovend
Het recept voor een goede hoofdtelefoon is net als de Italiaanse keuken: eenvoudig. We zetten de ingrediënten even voor u klaar. 1: het geluid moet goed zijn. 2: de koptelefoon moet comfortabel zitten. 3: hij moet makkelijk op te bergen zijn. 4: hij moet stevig zijn. De QuietComfort voldoet aan alle eisen en hij kan ook nog eens hinderlijke omgevingsruis wegfilteren. Dat doet hij bovendien als de beste. Het geluid van de QC25 is goed, al zijn voor het zelfde geld betere hoofdtelefoons verkrijgbaar zonder ruisonderdrukking.
Bose QuietComfort 25 Prijs € 299,95. Verkrijgbaar in zwart of wit, met blauwe accenten.

null Beeld Celestron
Beeld Celestron
null Beeld Philips
Beeld Philips
null Beeld Smappee
Beeld Smappee
null Beeld Bose
Beeld Bose

Luchtfietser
De AirWheel is een Segway zonder stokje. Een circusfiets met treeplankjes die zichzelf en de berijder rechtop houdt met behulp van een gyroscoop. Leun naar voren en je gaat sneller, leun naar achter en je remt. Beweeg het lichaam naar links en je gaat naar links (rechtsom kan ook). De AirWheel is klein, licht en niet schreeuwend duur en dat maakt hem tot een bruikbaar alternatief voor de Segway, die vooral in de grotere binnensteden bereden wordt door dolende toeristen. Ons advies: neem de lichtste en goedkoopste uitvoering. Kan de vouwfiets ook de deur uit.
AirWheel vanaf 599 euro bij airwheelnederland

Beeldbrug
Deze dongel slaat een brug tussen je televisietoestel en internet. Het is een viaduct waarover vooral videobeelden vliegen. En hij kost maar 35 euro. Chromecast is niet de enige internet-televisiedongel, maar wel de beste. Wat de Chromecast mist, is het vermogen om zonder hulp van een tablet, mobiel of pc beelden van internet te plukken. Dat kan de Apple TV, de internet-tv-brug die Apple in 2007 uitbracht, weer wel, en die biedt ook meer apps. Maar ja, die kost bijna het drievoudige van de Chromecast.
Google Chromecast inclusief oplader, usb-kabel en HMDI-verloopstuk € 35 in Google Play Store

Droogskiër
Het is een driewieler met het stuur van een chopper, en daarmee is de vraag meteen beantwoord of de Qugo nou cool is of niet: daar kun je verschillend over denken. De Qugo, drie jaar geleden gelanceerd en sinds april doorgestart, leek een hebbedingetje voor multimediamannen met rode brillen. Wilden we daarop gezien worden? De berijder staat op twee pedalen tussen de twee achterwieltjes, die je kunt laten kantelen om scherp door de bocht te gaan; een vondst die het rijden op skiën doet lijken. Wij staan liever op de echte latten. Qugo Personal Mobility Device (PMD) Opvouwbaar stuur, geen helm verplicht. 2.500 euro. Bij Qugo.

Overloopvogel
De achilleshiel van draadloos internet thuis is het modem van de provider. Dat zijn vaak niet de modernste jongens. In de man cave van de gadgetdesk snort KPN's Experia Box. Topsnelheid op papier: 64,8 Mbps. Het drie jaar oude kastje ontbeert evenwel allerlei 'nieuwe' versnellingen. Vervangen is geen optie, omdat KPN allerlei eigen software in zijn modem stopt. Een tweede modem/router aan de providerdoos koppelen kan wél. Voor dat doel probeerden we de Netgear R7000 Nighthawk AC1900 uit. De Nighthawk haalt draadloos fenomenale praktijksnelheden, van bijna 25 Mbps tot 49 Mbps. Opgelet: in elke situatie presteert de router anders. Maar als het niet zo'n grote zwarte vogel was, nagelden we de Nighthawk vandaag nog tegen de muur van de overloop.
Netgear R7000 Nighthawk AC1900 wifi-router vanaf € 159

null Beeld Airwheel
Beeld Airwheel
null Beeld Google
Beeld Google
null Beeld Qugo
Beeld Qugo
null Beeld Netgear
Beeld Netgear

De rubriek Gadgetdesk is elke week te vinden in de Sir Edmund en wordt bemand door Bard van de Weijer en Peter van Ammelrooy met regelmatige backup van Michael Persson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden