'Data 600 Nederlandse vreemdgangers op straat'

De heksenjacht op schuinsmarcheerders is in volle hevigheid losgebarsten. Hackers hebben woensdag opnieuw een grote hoeveelheid data van gebruikers van 'overspelsite' Ashley Madison openbaar gemaakt, twee keer zoveel als afgelopen woensdag. Onder hen zouden bijna 600 Nederlanders zijn. Het Pentagon maakt intussen gebruik van het lek om te kijken welke militairen hun boekje te buiten zijn gegaan, en in Canada bereiden de eerste gebruikers een rechtszaak voor.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

'Het leven is kort, ga eens vreemd', luidt de slogan van Ashley Madison, dat zich met 37 miljoen gebruikers en maandelijks 128 miljoen bezoekers één van de grootste datingsites voor schuinsmarcheerders mag noemen. Ashley Madison werd opgericht in 2001 en is actief in 46 landen, waaronder Nederland.

Hackers hebben de site al langer op de korrel, maar afgelopen woensdag was het hek van de dam en werd tien gigabyte aan persoonlijke gegevens van gebruikers op het net geslingerd. Vrijdag kwam daar nog eens 20 gigabyte bij. Het gaat onder andere om gegevens als naam, adres, telefoonnummer, gewicht en seksuele voorkeur. Ook de broncode van de site is gelekt, waardoor de techniek achter de site vrij toegankelijk is: iedereen kan rommelen met webformulieren, wachtwoorden, enzovoorts.

Ook de volledige e-mailbox van Noel Biderman, de baas van moederbedrijf Avid Life Media en oprichter van Ashley Madison, werd door de hackers online gezet. 'Hé Noel, je kunt nu toegeven dat de hack echt is', schreven ze er olijk bij.

RTL Nieuws analyseerde de woensdag gelekte datasets en concludeert dat 594 Nederlanders slachtoffer zijn van de hack. Het grootste deel daarvan komt uit de grote steden: 93 uit Amsterdam, 30 uit Den Haag, 26 uit Rotterdam en 20 uit Utrecht. Tezamen waren ze verantwoordelijk voor 1731 creditcardtransacties op de datingsite.

Volgens techsite Tweakers.net zijn er echter waarschijnlijk nog veel meer Nederlanders de dupe van de hack. Onder de 594 zitten alleen betalende leden. Maar men kan ook van de site gebruik maken zonder te betalen, al zijn de mogelijkheden dan een stuk beperkter. Het is erg lastig om de niet-betalende leden te achterhalen. Aan de andere kant kunnen er tussen de genoemde 594 gebruikers ook dubbele profielen zitten van mensen die meerdere profielen hebben aangemaakt.

Volgens Het Nieuwsblad zaten er in België maarliefst 13.000 mensen op de schuinsmarcheerderssite. Het grote verschil met Nederland valt te verklaren doordat in ons land de site Secondlove.nl veel populairder is.

Meer over de hack bij Ashley Madison

Welke gegevens zijn precies openbaar gemaakt, waarom hebben de hackers het gedaan, en wat kun je er als gebruiker tegen beginnen? Vijf vragen plus antwoorden. (+)

Noel Biderman, oprichter van Ashley Madison. Beeld reuters
Noel Biderman, oprichter van Ashley Madison.Beeld reuters

Zelf controleren?

Wie wil controleren of zijn of haar gegevens zijn gecompromitteerd kan gebruik maken van dit tooltje.

null Beeld anp
Beeld anp

Pentagon

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is ondertussen ook druk bezig om de berg van gepubliceerde gegevens door te pluizen. 'Wij verwachten goed gedrag van onze mensen', zegt een woordvoerder van het Pentagon tegenover The Hill. Overspel binnen het Amerikaanse leger is strafbaar volgens de Amerikaanse wet. Maar militairen die genoemd worden in de data van Ashley Madison zullen niet meteen zonder pardon voor het gerecht gesleept worden; eerst zal worden gezocht naar 'aanvullend en geloofwaardig bewijs', aldus het Pentagon.

In Canada bereiden 50 gebruikers van de site een gezamenlijke rechtszaak voor tegen Ashley Madison. Zij vinden dat de site inbreuk maakt op hun privacy. Hun advocaat is nog op zoek naar meer 'vreemdgangers' die zich bij hen willen aansluiten. Slechts één van de vijftig aanklagers wil zijn naam bekend maken: Eliot Shore meldde zich aan bij de site nadat zijn vrouw was overleden, maar was er naar eigen zeggen niet lang actief en ontmoette er ook niemand.

In Canada, waar Ashley Madison zijn oorsprong vindt, is het percentage gebruikers vergeleken met het inwoneraantal het hoogst: 6,3 procent. De VS (5,1 procent) en in Australië (4,6 procent) staan op plaats twee en drie.

De hack is om meerdere redenen groot nieuws. Niet alleen gaat het om een hele grote hoeveelheid zeer privégevoelige informatie, die data zijn ook nog eens gemakkelijk te vinden en te doorzoeken. Bij dergelijke hacks wordt de informatie vaak op het dark net gezet: het afgeschermde 'duistere' deel van het internet. Lang niet iedereen weet hoe je daar bij moet komen. Deze keer is de informatie met eenvoudige zoekopdrachten in elke zoekmachine te vinden.

Ook bijzonder is het dat de hackers geen geld eisen. Het is hen te doen om de sluiting van de site, zo blijkt uit eerdere bedreigingen aan het adres van Ashley Madison. Een hackersgroepering die zich 'The Impact Team' noemt, claimt de verantwoordelijkheid. Er zijn geen aanwijzingen dat deze groepering eerder ergens actief is geweest.

Ondanks dat berichten over datalekken bij Ashley Madison al in juli de ronde deden, is de vraag naar de diensten van de site in de tussentijd niet afgenomen, schrijft persbureau Reuters.

Enkele opvallende gegevens uit de hack:

- Ruim 15.000 van de gelekte e-mailadressen van gebruikers van Ashley Madison zijn mogelijk van Amerikaans militair en overheidspersoneel.
- De voormalige reality tv-ster Josh Duggar is de eerste bekende persoon die zelf heeft toegegeven dat hij zijn vrouw via de site heeft bedrogen. Hij biechtte dat vannacht publiekelijk op.
- Ook een e-mail-adres dat lijkt toe te behoren aan de voormalige Britse premier Tony Blair komt voor in de registratielijst. Maar daaruit valt weinig op te maken: het kan heel goed nep zijn of van iemand anders zijn. En aanmelding betekent nog niet dat je er ook actief bent.

Josh Duggar door het stof

'Ik ben de grootste hypocriet ooit.' De Amerikaanse reality-ster Josh Duggar gaat in een publieke verklaring diep door het stof, schrijft CNN, nadat door de hack is gebleken dat hij een van de 32 miljoen gebruikers was van Ashley Madison. 'Ik hecht altijd veel waarde aan het geloof en mijn familie, maar toch heb ik de afgelopen jaren stiekem naar porno gekeken. Het werd een verslaving, en ik bedroog mijn vrouw.'

Eerder dit jaar moest Duggar zich al verontschuldigen nadat bleek dat hij als tiener een aantal meisjes, waaronder zijn zussen, had aangerand. Zijn programma '19 Kids and Counting' op de Amerikaanse zender TLC werd naar aanleiding hiervan van de buis gehaald.

Josh Duggar is de oudste van de 17 kinderen van Michelle Duggar en Jim Bob. Hij is de langste jongen die achteraan staat. Beeld ap
Josh Duggar is de oudste van de 17 kinderen van Michelle Duggar en Jim Bob. Hij is de langste jongen die achteraan staat.Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden