Dagelijks twitteren bomen wereldwijd over hun sapstromen

Een populier uit Wageningen zit vanaf woensdag op Twitter. Het is de eerste Nederlandse boom die tweets gaat versturen.

De populier op het terrein van de Universiteit van Wageningen wordt klaargemaakt voor Twitter. Beeld Wageningen UR
De populier op het terrein van de Universiteit van Wageningen wordt klaargemaakt voor Twitter.Beeld Wageningen UR

Elders zijn al eerder twitterende bomen opgedoken. Zo staat in het Aelmoeseneie bos in België een dikke beuk met 81 volgers. 'My sap has started flowing!', twittert hij als de zon opkomt om aan het eind van de middag door te geven welke maximale stroomsnelheid zijn boomsappen hebben gehaald.

Ook een esdoorn op het universiteitsterrein van Gent (395 volgers) en een grove den in het Duitse Brandenburg (1.055) laten dagelijks via Twitter weten hoeveel ze zijn gegroeid en hoe het er voor staat met hun sappen. Vandaag voegt een Nederlandse boom zich bij hen: een populier, die op het terrein van de Universiteit van Wageningen staat.

Klimaatverandering in het bos

De twitterende bomen zijn uitgerust met instrumenten die de stroomsnelheid van de boomsappen en de groei van de boomringen minutieus registreren, ontworpen aan de Universiteit van Gent. 'Zo kunnen we continu op afstand zien hoe de bomen reageren op de temperatuur, neerslag en wind van dat moment', vertelt Ute Sass-Klaassen, boombioloog bij Wageningen University & Research en leider van het onderzoek. Ook kunnen de bomen de wetenschappers waarschuwen als ze tijdens droge periodes 'dorst' krijgen of de groei plotseling stokt.

De bedoeling is dat er meer bomen op Twitter komen - en ook verder uit het zicht, al brengt dat risico's als diefstal en vandalisme met zich mee. 'De bomen vormen slechts een klein onderdeel van ons onderzoek naar de invloed van klimaatverandering op bossen. We gaan ze aansluiten op de meetnetwerken die we al hebben', zegt Sass-Klaassen.

Volg de Nederlandse boom hier

Hij heeft nog niet getweet, maar je kunt de Wageningse populier alvast hier volgen: @TreeWatchWUR

Saai? Allesbehalve

Hans Cornelissen, ecoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en niet verbonden aan het onderzoek, vindt het een leuk project. Wetenschappelijk heeft het twitteren nauwelijks meerwaarde, denkt hij. 'Het is een slimme manier om het publiek bij je onderzoek te betrekken. En ik zie wel toepassingen voor me, bijvoorbeeld in de fruitteelt.' Het systeem kan dan tijdig waarschuwen bij droogte.

Het onderzoek onder de aandacht brengen is inderdaad een van de redenen om op Twitter te gaan, beaamt Sass-Klaassen. 'We willen laten zien dat bomen niet saai zijn en voortdurend interactie met hun omgeving hebben.' 'My sap is stopping to flow for today. The maximum speed was 8,1 l/h', antwoordt de beuk uit Aelmoeseneie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden