vijf vragen

Dag van de waarheid: gelijk internet voor iedereen in de VS?

Wordt het Amerikaanse internetverkeer gelijkgetrokken of mogen providers bepaalde sites blijven blokkeren en bedrijven die hun portemonnee trekken voorrang blijven geven? Vandaag wordt die knoop doorgehakt. Waar gaat het precies over en waarom is het zo belangrijk?

Een serverruimte in New York. De toekomst van het Amerikaanse internet wordt vandaag door de FCC bepaald. Beeld getty
Een serverruimte in New York. De toekomst van het Amerikaanse internet wordt vandaag door de FCC bepaald.Beeld getty

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit klinkt saai, maar iedereen die wel eens online is, heeft ermee te maken. Het principe laat zich het beste omschrijven met het voorbeeld van Netflix en Comcast. De streaming-videodienst Netflix betaalt een onbekend bedrag aan Comcast, de grootste internetprovider van de VS, om ervoor te zorgen dat zijn films en video's zonder problemen of vertraging te zien zijn. Door extra te betalen zet Comcast Netflix als het ware op een aparte rijbaan van de digitale snelweg, zodat het bedrijf vlot kan doorrijden. Eerder zegden veel Amerikanen hun abonnement op Netflix op omdat de dienst te traag werd doorgegeven door Comcast.

Critici vinden dat providers alle sites en diensten gelijk zouden moeten behandelen: dat wordt netneutraliteit genoemd. Vooral de kleinere internetondernemers die het extra geld niet kunnen ophoesten, worden nu de dupe en komen in de file te staan. Bovendien hebben providers zo de macht om bepaalde diensten voor te trekken. Of om ze te straffen als ze niet willen betalen, bijvoorbeeld door bepaalde inhoud te blokkeren.

Netneutraliteit in Europa

Nederland was een van de eerste landen waar netneutraliteit in de wet geregeld was. In april vorig jaar volgde ook de rest van Europa, toen het Europees Parlement instemde met plannen van Eurocommissaris Neelie Kroes.
Lees hier meer.

Eurocommissaris Neelie Kroes Beeld anp
Eurocommissaris Neelie KroesBeeld anp

Waarom is het zo belangrijk?

In de Verenigde Staten wordt al jaren gesteggeld over netneutraliteit. Grote internetbedrijven als Google hebben vele dollars gestoken in grote campagnes vóór netneutraliteit, en ook verschillende organisaties en particulieren lieten zich horen. Google is zelfs begonnen met het aanleggen van een sneller breedbandnetwerk. De boodschap: of er nu wel of geen netneutraliteit komt, wij blijven investeren in snelle doorgave van onze diensten.

En dat is niet zonder effect gebleven: president Obama heeft zich ontpopt tot een groot voorstander van netneutraliteit. 'Een open internet is essentieel voor de Amerikaanse economie, en steeds vaker voor onze levensstijl', schreef hij afgelopen november in een verklaring op een speciaal hiervoor opgerichte site. De Republikeinen vergelijken die zelfs met Obamacare, de omvangrijke zorgwet van de regering-Obama.

Actiegroepen op internet tellen af naar het besluit.

Barack Obama Beeld ap
Barack ObamaBeeld ap

Wie zijn de voor- en tegenstanders?

Netflix is natuurlijk blij als het bedrijf niet meer extra hoeft te betalen voor een goede doorgifte. Ook andere grote diensten als Google, Facebook en Amazon zijn om vergelijkbare redenen uitgesproken voorstander van het instellen van netneutraliteit. Bij hen voegen zich vele kleine internetbedrijven en internetactivisten die strijden voor vrijheid op internet.

De tegenstanders bestaan vooral uit grote internetaanbieders als Comcast, Verizon en AT&T. Zij vinden het niet meer dan redelijk dat sommigen meer moeten betalen. Diensten als Netflix en YouTube mogen dan populairder worden, ze slurpen ook steeds meer bandbreedte. Daardoor dreigen er files te ontstaan op de digitale snelweg. De providers moeten continu investeren in de digitale infrastructuur om 'filevorming' te voorkomen. En dus mogen deze diensten best wat meer betalen, aldus de providers.

null Beeld afp
Beeld afp

Wat gebeurt er vandaag precies?

De Federal Communications Commission (FCC) maakt vandaag bekend of netneutraliteit wordt ingevoerd in de Verenigde Staten. De FCC is een onafhankelijk overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor alle Amerikaanse regelgeving met betrekking tot telecommunicatie. Daaronder valt ook internet.

Wat gaat de uitkomst worden?

FCC-voorzitter Tom Wheeler is net als Obama voorstander van de netneutraliteit. Hij stelt voor dat internet voortaan als een openbare nutsvoorziening wordt beschouwd, zodat het grofweg op dezelfde manier kan worden behandeld als het telefoonverkeer. De verwachting is dat de FCC met dit voorstel gaat instemmen en dat de netneutraliteit dus een feit wordt.

Netflix windt er in elk geval geen doekjes om. 'Wat als het internet zó langzaam was? Laat Comcast niet winnen', tweette de streamingdienst gisteren met meerdere witregels tussen elk woord.

FCC-voorzitter Tom Wheeler Beeld ap
FCC-voorzitter Tom WheelerBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden