Daarom vind je hier die gekke bleke vrouwen

Blondjes opgelet! Het raadsel van uw bestaan is opgelost! Lang geleden, aldus de Canadese antropoloog Peter Frost, hadden alle vrouwen donker haar....

Frost publiceerde deze theorie in een wetenschappelijk tijdschrift,Evolution and Human Behavior. De Sunday Times had afgelopen zondag eensamenvatting die in tientallen kranten klakkeloos werd overgeschreven.Persoonlijk echter bleef ik met de vraag zitten waarom de teruggekeerdejagers de voorkeur gaven aan bleke vrouwen. Zo'n afwijking kan tochnauwelijks aantrekkelijk zijn geweest. Frost veronderstelt dat blond zoietsals universeel aantrekkelijker is - maar waarom zijn dan elders op aardegeen blonde mutaties doorgebroken?

Het aardige aan deze theorie is echter dat het geen moeite kost om haarte verbeteren. Kijk, Frost gaat ervan uit dat de jacht de enige bron vanvoedsel was. Als de mannen weg waren, zaten de vrouwen thuis te niksen.Vandaar dat ze zo hard vochten om het bezit van een kostwinner. Maar in datgeval is het veel waarschijnlijker dat de vrouwen van honger en kouomkwamen terwijl de mannen, tijdens de jacht, zichzelf konden voeden. Danwas er geen vrouwenoverschot maar een vrouwentekórt. Gelukkig kun je hetbestaan van blondjes zo ook verklaren - beter zelfs: bij gebrek aan mooiedonkere vrouwen namen de mannen genoegen met een bleekscheet waarnormaliter niet naar werd omgekeken. Vandaar dat je in Noordwest-Europaveel van die gekke blanke vrouwen aantreft. En vandaar dat de mutatieelders geen poot aan de grond kreeg.

Mark Twain noemde dat just so stories: waarom de olifant een slurfheeft; waarom de vleermuis alleen 's nachts vliegt; waarom er in Zwedenzoveel blondjes zijn. Fijn om te weten dat er nog tijdschriften voorbestaan. Zo kan iedereen met een sterk verhaal zich wetenschapper wanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.