D-pressie

Huh? Hoogleraar biologische psychiatrie Witte Hoogendijk klinkt verbaasd. Ten eerste omdat hij op een conferentie in Japan is als we hem bellen, of eigenlijk: in de nazit ervan, want het is bij hem twee uur 's nachts....

Die fabrikant is de firma Vitunique van directeur Lex Postumus. Begin deze maand deed de vitamine-ondernemer een nieuwsbrief de deur uit, waarin hij zijn klanten wijst op Hoogendijks artikel in het tijdschrift Archives of General Psychiatry van 5 mei 2008.

Daarin tonen de VU-onderzoekers aan dat depressie bij ouderen tussen 65 en 95 jaar samenhangt met verlaagd vitamine-D in het bloed. Het gaat om een behoorlijk effect; tot wel 14 procent minder D bij ernstig depressieven.

Vitunique suggereert dat slikken van vitamine-D pilletjes daar iets aan kan doen. Maar Postumus moet desgevraagd even zoeken naar een exemplaar van Hoogendijks studie. ‘Ik heb de publicatie zelf ook niet’, erkent hij ruiterlijk. Eerlijk gezegd baseerde hij zich tot nog toe namelijk op een persbericht van het Vitamine Informatie Bureau, een gezamenlijk pr-bureau van drie grote preparatenfabrikanten.

Een belangrijke bron van vitamine-D is zonlicht op de huid, gaat de nieuwsbrief verder. Maar zonlicht alleen is niet voldoende, zeker niet bij ouderen van wie de huid de vorming van vitamine-D een beetje laat sloffen. ‘Mensen boven de 50 hebben een verhoogde behoefte aan vitamine-D.’

Klopt, vindt ook de Gezondheidsraad, die toevallig drie dagen voor Postumus nieuwsbrief een heel advies over vitamine-D uitbracht. Vrijwel alle Nederlanders krijgen er te weinig van binnen, aldus de Raad. We komen te weinig bloot buiten, of dragen sluiers. In ons eten zit er te weinig van.

De raad vindt het dan ook wenselijk dat we extra vitamine-D slikken: 10 microgram per dag voor mensen met een mild tekort, 20 voor mensen in een verzorgings- of verpleeghuis, ouder dan 50 jaar, sluierdragers en oudere binnenzitters.

Koren op de molen van Vitunique, lijkt het. Ware het niet dat het advies van de Gezondheidsraad betrekking heeft op het behoud van bot en spierweefsel. Er worden wel verbanden met hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, infecties en diabetes type 2 genoemd. Maar de effecten daar zijn te onduidelijk om tot advies te leiden, aldus de raad.

En het woord depressie komt er niet eens in voor. Laat staan een advies om daartegen vitamine-D te slikken. Dat mag ook niet, zegt biologisch psychiater Hoogendijk. ‘Wij zien wel verband tussen depressie en vitamine-D-tekort, maar dat slikken daartegen helpt is een beetje erg simpel gedacht.’

Martijn van Calmthout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden