Cyberoorlog met IS gaat een nieuwe fase in

Het gevaar is groot dat IS computersystemen in het Westen kan hacken met desastreuze gevolgen. De Britse regering neemt maatregelen. Hackersclub Anonymous bestrijdt IS op internet.

Huib Modderkolk
Een woordvoerder van Anonymous kondigt de strijd tegen IS aan. Beeld Henk Brands000
Een woordvoerder van Anonymous kondigt de strijd tegen IS aan.Beeld Henk Brands000

Elektriciteitscentrales, verkeerstorens en ziekenhuizen zouden doelwit kunnen worden van digitale aanvallen door Islamitische Staat (IS). Daarvoor waarschuwde de Britse minister van Financiën George Osborne dinsdag tijdens een toespraak bij de Britse inlichtingendienst GCHQ.

Anonymous

Anonymous - de naam zegt het al - altijd vaag gebleven. Wat voor mensen zitten erachter? (+)

Tegelijk kondigde hij volgens de BBC aan om het Britse budget voor digitale veiligheid te verdubbelen naar 1,9 miljard pond (2,7 miljard euro). Het is de bedoeling dat Britten hackers, terroristen en 'schurkenstaten' digitaal gaan aanvallen.

Osborne, een conservatief politicus die goed ligt bij de Britse premier Cameron, gaf geen concrete voorbeelden van digitale infiltraties door IS. Ook vertelde hij niet waarop zijn waarschuwing was gebaseerd. Hij zei enkel: 'Er kan bijna niet meer op het spel staan. Als onze elektriciteitsvoorziening, luchtverkeersleiding of ziekenhuizen succesvol worden aangevallen zal dat niet alleen economische schade hebben, maar ook levens eisen.'

De vraag is of de jihadistische organisatie daartoe al in staat is. Tot nu toe is het IS nergens in Europa gelukt cruciale infrastructuur aan te vallen. Wel werd in Groot-Brittannië telecomprovider TalkTalk in oktober slachtoffer van een digitale aanval. Dat had gevolgen voor zo'n 150 duizend klanten.

De Britse premier David Cameron. Beeld anp
De Britse premier David Cameron.Beeld anp

Hacklessen

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD viel het begin 2015 op dat aan IS gelieerde personen hacklessen organiseren en hackers rekruteren. Westerse organisaties zijn volgens de dienst 'met enige regelmaat' slachtoffer van digitale aanvallen die komen van terroristische groeperingen.

Het gaat hierbij vaak om 'eenvoudige' methoden, zoals DDOS-aanvallen. Daarmee richt de aanvaller heel veel internetverkeer op één server of een groep server met overbelasting tot gevolg.

Volgens de AIVD blijven de gevolgen van deze aanvallen echter 'veelal beperkt tot verbale intimidatie en verspreiding van propaganda'. De dienst concludeert dan ook: 'Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen die duiden op een concrete digitale dreiging tegen Nederland', hoewel de waarschijnlijkheid van 'cyberterrorisme' toeneemt. Dat komt ook doordat geavanceerde malware steeds makkelijker beschikbaar komt, ook voor jihadistische groepen.

Anonymous

Dat de strijd tussen het Westen en IS onmiskenbaar ook een digitale component heeft, bleek uit de aankondiging van hackersgroep Anonymous om na de aanslagen in Parijs expliciet de pijlen op IS te richten. Dinsdag begonnen leden van de groep met het publiceren van honderden twitteraccounts van IS-sympathisanten en jihadisten.

Onder de namen 'opISIS' en 'opParis' is Anonymous naar eigen zeggen bezig met 'de grootste operatie ooit'. De gepubliceerde accounts werden begeleid met de volgende tekst: 'Wij zijn Anonymous, wij vergeven niet, wij vergeten niet, verwacht ons.'

In opsporingskringen wordt de aankondiging van de hackersgroep niet heel serieus genomen. Anonymous is minder een collectief dan vaak gedacht. De groep bestaat uit vele individuen. Het zijn stuk voor stuk technisch zeer capabele hackers die in staat zijn om bijvoorbeeld IS-propagandasites plat te leggen.

Ook is het denkbaar dat de groep naar namen van uitreizigers gaat zoeken en twitteraccounts gaat hacken en misbruiken om zo de digitale slagkracht van IS te frustreren.

Na de aanslag op Charlie Hebdo heeft Anonymous eveneens enkele fundamentalistische websites gehackt of platgelegd. In november publiceerde de groep nog tientallen namen en telefoonnummers van leden van de racistische Ku Klux Klan. Daar stonden ook de gegevens van Amerikaanse burgemeesters en senatoren bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden