Costa del Sol zou veranderen in nachtmerrie

Klimatologische veranderingen kunnen in de toekomst van grote invloed zijn op het gedrag van toeristen. Ze zouden populaire vakantiebestemmingen als de Spaanse Costa del Sol kunnen gaan mijden omdat het er te warm wordt....

ANP

Dat staat in een rapport dat weerkundigen in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben opgesteld. Ze onderzochten in hoeverre bijvoorbeeld hittegolven, droogte, de stijging van het zeeniveau, overstromingen, bosbranden en ziekten van invloed zijn op tien populaire vakantieoorden. De uitkomst is dat een populaire bestemming in de toekomst in een nachtmerrie kan veranderen.

Een van de onderzoekers vertelde aan de BBC: 'Het Middellandse-Zeegebied kan tijdens het hoogseizoen wel eens ondraaglijk worden. Wanneer de temperatuur daar gaat stijgen, zullen toeristen wegblijven'. Het rapport meldt onder meer dat in Spanje malaria de kop kan opsteken.

Skiërs zouden de Alpen kunnen gaan mijden als daar minder sneeuw valt. Een andere onderzoeker zegt dat het toerisme minder geld zal opleveren, als mensen besluiten wegens de opwarming van de aarde een bepaalde plek te mijden. In sommige landen vormen inkomsten uit toerisme eenvijfde van het BNP.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden