Consumentenbond vindt 'privacy-app' Facebook misleidend en raadt gebruik af

Facebook brengt een controversiële dienst onder de aandacht die de gebruikers een betere bescherming moet bieden. Maar Facebook vertelt er niet bij dat die juist het tegendeel doet. De Consumentenbond waarschuwt voor misleiding.

Beeld Thinkstock

Techblog Gizmodo laat er geen misverstand over bestaan. Onder de kop 'Download niet, ik herhaal, download niet Onavo, Facebooks vampier-achtige vpn-dienst' raadt de site in alle toonaarden het gebruik van de gratis app Onavo af. 'Facebook is geen privacybedrijf, het is Big Brother on acid. Het wil je niet anonimiseren en beschermen; het wil alleen maar je privacy afnemen door ieder druppeltje van je persoonlijke gegevens op te zuigen.'

Net als veel andere sites windt Gizmodo zich op over het feit dat Facebook sinds een paar dagen ook op de iOS-versie van zijn app een nieuw knopje 'Protect' heeft. Wie daarop klikt, wordt naar Apples appwinkel geleid waar Onavo gratis kan worden gedownload. Diens belofte: veilig surfen dankzij een beveiligde vpn-verbinding.

De Onavo-app in Apple's AppstoreBeeld Onavo

Israël

Dat klinkt aantrekkelijk én geloofwaardig. Wie niet beter weet, verwacht dat hij hiermee inderdaad veiliger surft. Want dat is ook precies wat vpn-diensten normaliter beloven te doen. Dergelijke diensten voorkomen dat onbevoegden meekijken met het internetverkeer. Ook worden ze gebruikt om te maskeren wat iemands locatie is. Betrouwbare vpn-diensten zijn echter niet gratis. Zo ook Onavo niet. Facebook vergeet in zijn app gemakshalve erbij te vertellen dat het eigenaar is van het Israëlische Onavo, dat in 2013 werd gekocht.

Spyware

Het doel is niet om argeloze internetters te beschermen, maar juist om alles van ze te weten te komen, zo legde The Wall Street Journal vorig jaar al bloot. Facebook krijgt via de app inzicht in alles wat zijn klanten doen, ook buiten het eigen netwerk. Zo kon Facebook uit eerste hand monitoren hoe vaak zijn gebruikers de app van grote concurrent Snapchat gebruikten. Met behulp van deze app zit Facebook kortom bovenop zeer gedetailleerde gebruikersstatistieken en kan zo haarfijn bijhouden welke apps en sites worden gebruikt. Zodra een nieuwe concurrent populair wordt, kan Facebook elementen eruit kopiëren en bijvoorbeeld in Instagram integreren. Onavo is, kortom, 'zakelijke spyware', stelt Gizmodo.

Op de site van Onavo zelf staat bij de privacyvoorwaarden overigens eerlijk gemeld dat gegevens met Facebook worden gedeeld, maar wie vanuit de Facebook-app naar Onavo wordt geleid, ziet noch deze informatie noch het feit dat Onavo van Facebook is. Volgens Techcrunch, dat de recente promotie voor Onavo op het spoor kwam, is Onava inmiddels al meer dan 33 miljoen keer gedownload, zowel op Android als iOS.


UPDATE 14 februari 8.40: Ook de Consumentenbond waarschuwt voor de app. 'Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker, zoals naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie, apps op het apparaat, bezochte websites', zo schrijft de bond.

UPDATE 14 februari 16.30. Facebook reageert dat de app inderdaad mobiel dataverkeer verzamelt, maar dat alleen doet 'om ons te helpen met het herkennen van de tactieken die kwaadwillenden gebruiken'.

Hoe werken vpn-diensten?

Om te voorkomen dat iedereen straks kan meekijken als u op de wifi van de camping zit, doet u er goed aan een vpn te gebruiken. Niet ingewikkeld, wel uitkijken welke u kiest. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden