Commissaris: bedrijf is moedwillig kapot gemaakt; Beleggers lopen te hoop tegen bod op Multihouse

Beleggers hebben boos gereageerd op het magere bod van Sanderink Beheer op automatiseerder Multihouse. Zij klagen bovendien dat zij slecht zijn geïnformeerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vrijwel onbekende Sanderink bood vrijdag 70 cent per aandeel voor de in surseance verkerende onderneming, een gulden minder dan de slotkoers op de beurs.

Tientallen aandeelhouders belden maandag verontwaardigd met de VEB en Multihouse. Velen waren pas recent aandeelhouder geworden. Voor vijf gulden kochten zij dit voorjaar nog stukken. Het bedrijf leek op de weg terug na zes verliesjaren en reorganisaties.

Aan dat herstel kwam abrupt een einde door een schadeclaim van 173 miljoen gulden van zeven energiebedrijven wegens het verknoeien van een klanteninformatie-systeem. Multihouse vroeg bescherming tegen deze schuldeiser bij de rechtbank. De door de rechter benoemde bewindvoerders dwongen het bedrijf vervolgens tot uitverkoop van zichzelf.

De VEB beticht Multihouse een verkeerde voorstelling van zaken te hebben gegeven. 'Ik heb het idee dat de aandeelhouders niet tijdig zijn geïnformeerd. In het voorjaar zei Multihouse nog dat de claim niets voorstelde, en korte tijd later stond de continuïteit op het spel', zegt De Vries.

Het voortbestaan van het bedrijf werd door de bewindvoerders afhankelijk gemaakt van een nieuwe zakelijke partner.

'Multihouse verkeert al vijf tot zeven jaar in de gevarenzone. De bewindvoerders hebben gedreigd onmiddellijk de surseance in te trekken en de faillissementsprocedure in te zetten als Multihouse geen koper zocht.'

In theorie moet Multihouse het opheffen van de surseance echter kunnen overleven. De claim van de energiebedrijven is inmiddels teruggebracht van 173 miljoen tot 5,9 miljoen gulden, een bedrag dat kan worden opgehoest uit de eigen middelen van 13 miljoen.

Maar binnen het bedrijf gelooft niemand nog in een zelfstandig voortbestaan. Door de zwakke financiële positie is een faillissement slechts 'een kwestie van tijd', vreest commissaris Pim Fortuyn. 'De afgelopen maanden zijn belangrijke klanten weggelopen en zijn tientallen hooggeplaatste medewerkers vertrokken.'

De aandeelhouders hebben weinig te verliezen. Zij kunnen gokken op een alleingang met hun 'aandelen voor de prijs van een optie'. Op de aandeelhoudersvergadering van 20 juni kunnen zij ook hopen op een hoger bod van een andere partij. Het huidige bod van Sanderink is zonder duidelijke biedingsprocedure tot stand gekomen. 'Ik hoop dat partijen op het toneel verschijnen die gealarmeerd zijn door het lage bod en meer willen bieden', zegt De Vries.

De VEB-voorzitter is vooral gepikeerd dat de claim van de nutsbedrijven zo stelselmatig is onderschat door Multihouse. 'Het is fout geweest dat niet eerder een akkoord is bereikt', zegt De Vries.

Multihouse is ziedend op de nutsbedrijven - die niet bereikbaar waren voor commentaar. De automatiseerder is moedwillig te gronde gericht, vindt commissaris Fortuyn. Louter uit prestige-overwegingen eisten de energiebedrijven een astronomisch hoog bedrag van het computerbedrijf, zegt hij. 'Multihouse is kapotgemaakt door hen. Dat kun je rustig stellen.'

Hoe moet anders worden verklaard dat de nutsbedrijven een claim indienden van 173 miljoen gulden terwijl de door Multihouse verknoeide opdracht hen 'slechts' vier miljoen gulden kostte, zegt Fortuyn.

'Dat verschil is voor Nederlandse begrippen ongekend. Als we groter waren geweest, hadden we een bodemprocedure ingezet. Dan was het een Exota-achtige affaire geworden van twaalf jaar. Maar dat konden we ons niet permitteren vanwege de desastreuze orderportfeuille.'

Vlak voor de surseance heeft Multihouse nog één miljoen gulden aangeboden om de zaak in der minne te schikken, maar daar wilden de nutsbedrijven niets van weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden