Coladrinkende vrouw meer osteoporose
Vrouwen die geregeld cola drinken lopen statistisch meer kans op osteoporose. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat de botdichtheid in de heup bij coladrinksters relatief laag is....
In het American Journal of Clinical Nutrition van deze maand geven onderzoekers van de Tufts University in Boston aan dat het effect niet te wijten is aan het minder drinken van melk, zoals vaak is gedacht. Coladrinksters in de studie consumeerden niet wezenlijk minder melk of melkproducten, de eerste bron van calcium voor de botten.
Uit de studie onder 1413 vrouwen en 1125 mannen van gemiddeld net onder de 60 uit de plaats Framingham bleek dat het drinken van meer dan vier glazen of blikjes cola per week voor vrouwen leidt tot zwakker heupbot. Hoe meer cola ze drinken hoe zwakker het bot, aldus de studie. Daarbij bleken andere factoren zoals leeftijd, overgang, slikken van calcium- of vitamine-D, roken en alcoholgebruik geen invloed te hebben.
Het maakt nauwelijks uit of er gewone cola of dietcoke wordt gedronken. De invloed van caffeïnevrije cola is wel kleiner.
Bij mannen is coladrinken niet van invloed op de botten in de heup. Ook vrouwen die andere koolzuurhoudende dranken dan cola drinken, is het effect niet te zien.
Uit eerdere studies is bekend dat 55 procent van alle Amerikanen op hogere leeftijd osteoporose krijgt. Dat zijn in hoofdzaak vrouwen.
Zowel Amerikaanse vrouwen als mannen krijgen gemiddeld per dag minder calcium binnen dan de aanbevolen 1200 milligram. Behalve melkproducten bevatten ook groenten en bonen calcium. Uit de Framington-studie blijkt dat coladrinkers door hun dieet per dag minder calcium binnenkrijgen dan niet-coladrinkers. Coladrinken is een aanwijzingen voor een ongezonder dieet in algemene zin.
Maar mogelijk zijn er ook fysiologische verklaringen. Colagebruik bevat fosfor in de vorm van fosforzuur. Mogelijk neemt dat de plaats in van calcium in de beenderen, die daardoor minder sterk worden. Aangetoond is dat echter niet; cola is lang niet de belangrijkste bron voor fosfor in een normaal dieet. Dat mineraal zit meer in bijvoorbeeld kip of kaas.