gadgetdesk

Clubhouse is eigenlijk het ultieme surrogaat voor alle gemiste café- en clubontmoetingen

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Deze week: de nieuwe app Clubhouse.

Laurens Verhagen
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Het gebeurt niet vaak meer dat het gonst van opwinding over een nieuwe socialemedia-app. Maar Clubhouse is het gelukt. Deze app van Amerikaanse bodem bestaat al een tijdje, maar heeft ineens momentum gekregen. In het thuisland, maar ook in Nederland.

Waar Twitter primair om het tikken van tekst gaat en Instagram om het posten van gelikte foto’s, staat bij Clubhouse het gesproken woord centraal. Iedereen kan een zogenoemde kamer beginnen en beginnen te praten. Die kamer is toegankelijk voor genodigden, maar desgewenst ook voor iedereen die op dat moment over hetzelfde onderwerp wil praten.

Dat kan werkelijk alles zijn: een uitleg in het Nederlands over – jawel – Clubhouse, een gesprek over liefdesliedjes, een vrijdagmiddagborrel of quantum healing and metaphysics. De gemeenschappelijke deler? Een over het algemeen enthousiast en positief publiek. Eigenlijk zoals het ooit begon op Twitter.

Om ervoor te zorgen dat niet iedereen - in een kamer kunnen maximaal vijfduizend mensen - door elkaar kakelt, geeft de organisator mensen het woord. Wie iets wil bijdragen, steekt zijn virtuele hand op – iets wat al langer gangbaar is in videovergaderapps.

Toeval en vluchtigheid

Aan de basisvoorwaarde is voldaan: de app (vooralsnog alleen voor iPhone) zit goed in elkaar. Maar het zijn een paar andere zaken die Clubhouse echt interessant maken. Allereerst: toeval. Clubhouse zorgt ervoor dat je met wildvreemden in een virtuele kamer zit om over het even wat te praten. Misschien is het daarmee ook wel de ultieme corona-app, als surrogaat voor de toevallige café- of clubontmoetingen.

Een ander ingrediënt is aan Snapchat ontleend: vluchtigheid. Anders dan podcasts zijn de gesprekken niet terug te luisteren, alles gebeurt live.

Hype

Tot slot is Clubhouse zeer laagdrempelig. Waar je voor een serieuze podcast op zoek moet naar publiek, een studio en een script, daar hoef je bij Clubhouse alleen een knop in te drukken. De app doet de rest. Dit alles wordt gelardeerd met een toefje hype. Elon Musk praatte er al over apen met chipimlantaten. En net als ooit bij Gmail het geval was, is Clubhouse er (nu nog) alleen op uitnodiging. Maar laat u niet weerhouden, die uitnodigingen komen meestal vanzelf uw kant op.

De grote vraag is nu of het een blijvertje is en hoe de makers omgaan met moderatie. In China werd de app al geblokkeerd nadat er diverse discussies op de app werden gevoerd over onderwerpen die in het land taboe zijn.

Clubhouse is alleen op uitnodiging gratis te downloaden voor iOS.

null Beeld Clubhouse
Beeld Clubhouse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden