Cicadecyclus leidt tot cascadeeffect

Afgelopen zomer was het weer zover: de Noord-Amerikaanse cicade (Magicicada sp.) verscheen na zeventien jaar weer massaal boven de grond....

Deze piek in de populatiecyclus van de cicade leidt tot het plotseling beschikbaar komen van een enorme hoeveelheid voedsel, in de vorm van miljoenen insectenlijkjes. En dat vormt weer een enorme boost voor de bossen waarin de cicades leven, ontdekte populatiebioloog Louie HaoYih Yang van de Universiteit van Californië, Davis.

In Science van 25 november rapporteert Yang dat het toevoegen van dode cicades aan proefstukjes bos leidt tot een sterke toename van bacteriën, zwammen en stikstof in de bodem. En die verrijking blijkt directe en indirecte effecten te hebben op de groei en voortplanting van bomen en planten, en via hen van allerlei diersoorten.

De cicadepiek is een voorbeeld van een resource pulse, een incidentele gebeurtenis in een ecosysteem waardoor de beschikbare hoeveelheid voedsel ineens toeneemt. Andere voorbeelden zijn de explosieve plantengroei na El Niño-regens en zalmsterfte na het paaiseizoen.

Dat zulke plotselinge voedseloverdaad veel effect kan hebben op dierlijke consumenten was bekend. Yang heeft nu voor het eerst aangetoond dat dit ook geldt voor het bodemleven. Ook kan de ontdekking volgens Yang verklaren waarom bomen in de jaren na een cicadepiek relatief snel groeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden