CIA: president Tito was geen Joegoslaaf

Josip Broz Tito, de in 1980 overleden president van Joegoslavië, was zelf geen Joegoslaaf. Dat schrijft de Servische krant Blic maandag op basis van een in de VS vrijgegeven CIA-document.

Redactie
Josip Broz Tito Beeld AFP
Josip Broz TitoBeeld AFP

De uit vier pagina's bestaande tekst behelst een analyse van Tito's uitspraak van het Servokroatisch (de officiële taal van het toenmalige Joegoslavië) tijdens een in 1977 gehouden toespraak.

Volgens deze fonologische analyse sprak Tito medeklinkers zo uit dat hij in wezen 'met een buitenlands accent' sprak. De auteurs stellen dan ook dat de oud-president geen Joegoslavische wortels had. Het is volgens hen aannemelijker dat hij een Rus of een Pool was.

In Joegoslavië deden altijd al hardnekkige geruchten de ronde over Tito's niet-Joegoslavische afkomst. Op het verspreiden daarvan stonden hoge straffen.

Zo ging in de jaren 70 het verhaal dat Tito eigenlijk een Russische prins was die door de Russische communistische dictator Jozef Stalin was opgeleid om de communistische partij van Joegoslavië te leiden.

Generaal Draze Mihajlovic, de leider van het Servische verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, verklaarde na een ontmoeting met Tito in 1941 al ervan overtuigd te zijn dat zijn gesprekspartner een Rus was.

Als het inderdaad waar is dat Tito geen Joegoslaaf was, zou dat kunnen verklaren waarom hij zo'n belangrijke bemiddelende rol tussen de bevolkingsgroepen in Joegoslavië kon spelen. Na zijn dood in 1980 viel het land op bloedige wijze uiteen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden