Christine Mummery is echt geen tweede keus

Nog maar tien nachtjes slapen, en alles wat er in wetenschapsjournalistiek Nederland toe doet of wil doen, verzamelt zich in het science center Nemo in Amsterdam....

Martijn van Calmthout

In voorgaande jaren was het een evenement waar zeker naar werd uitgekeken. Niet in de laatste plaats omdat de organisatie, een samenwerking van wetenschapsfinancier NWO en journalistenvereniging VWN, altijd een controversiële of spectaculaire hoofdgast wist te regelen.

Legendarisch was Bessensap 2003, toen de omstreden Italiaanse voortplantingsarts Severino Antinori een bliksembezoek bracht. Antinori was in die dagen beroemd, vanweg zijn inspanningen om als eerste mensen reproductief te klonen, voor de voorplanting dus.

Zo atypisch was de keus van de eerbiedwaardige wetenschapsorganisatie NWO voor een cowboy als Antinori, dat de aankondiging aanvankelijk een grap leek. Maar nee, verzekerde directeur voorlichting van NWO Hein Meijers, hij was persoonlijk naar Italië geweest om het te regelen. En er was een aardig bedrag voor neergeteld, was het gerucht. Antinori kwam.

In latere jaren herhaalde Bessensap het kunstje nog een aantal malen. Paleontoloog Jack Horner, de man die model stond voor de helden van Jurassic Park, kwam naar Amsterdam. En de befaamde bioloog en etholoog E.O. Wilson. Grote namen waar een modale wetenschapsjournalist wel voor op de trein stapt.

Dit jaar lijkt het wat anders te lopen. Deze week werd bekend dat de Utrechtse stamcelonderzoekster Christine Mummery op Bessensap 2007 de hoofdact is. Nu is Mummery wetenschappelijk van grote klasse, en een verstandige en innemende spreker. Maar tegelijk is ze zo veel in de Nederlandse media te zien en te horen, dat haar optreden toch nauwelijks exclusief kan heten.

Is er iets misgegaan en Mummery een noodgreep? Ja en nee, zegt Kim van den Wijngaard van NWO. ‘We hebben lang geprobeerd om Ronald Plasterk te krijgen. Maar hij kan niet, de minister zit die dag in Brussel.’

De politicus-bioloog Plasterk, zegt Van den Wijngaard, had interessant kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat hij, partner in een kabinet met de ChristenUnie, over stamcel- en embryo-onderzoek had kunnen spreken.

Dat dat niet doorgaat, is spijtig, maar niet iets om voor bij de pakken neer te zitten, zegt Van den Wijngaard. ‘Mummery is absoluut geen tweede keus.’

Pijnlijker is misschien wel de andere mededeling die deze week over Bessensap binnenkwam: Marc Abrahams, melig hoofdredacteur van de Annals of Improbable Research, komt ook niet. Daardoor vervalt het hele avondprogramma, inclusief buffet. Het journaille dát die dinsdag komt, is vroeg thuis.

Martijn van Calmthout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden