Chips gemaakt van granen, zijn die gezond?

Eet Wijzer

In deze rubriek worden gezondheids- en duurzaamheidsclaims van actuele voedingsmiddelen bekeken. Deze week: Sun Breaks.

Sun Breaks? Wat zijn dat nou weer?

Een nieuw soort chips van fabrikant Pepsico, die ook Lays chips, Cheetos en Doritos maakt. Ze zijn van granen gemaakt in plaats van aardappels.

Granen? Maïs en zo?

Maïs zit er wel in, maar het zijn geen maïschips of tortillachips. Sun Breaks bestaan uit '58 procent volkorengranen', zonder 'kunstmatige ingrediënten' en met '33 procent minder vet dan gewone chips'.

Dat klinkt gezond!

Welnee. Allereerst zijn chips gewoon snoep. Je krijgt er dus altijd een stoot extra en onnodige calorieën mee binnen. In een zakje Sun Breaks van 95 gram zitten ongeveer 450 calorieën, evenveel als in light chips. Dat is iets minder dan een kwart van de calorieën die je op een dag nodig hebt.

Geen 'kunstmatige ingrediënten?' Wat bedoelen ze, plastic of zo? Maar ze zijn minder vet...

'33 procent minder' betekent: 22 procent vet, net zo veel als er in light chips zit. Bijna een kwart van zulke chips bestaat uit vet. In gewone chips zit 34 procent vet, dat verschil is niet zo heel groot. Bovendien zit er ook aardig wat suiker in de Sun Breaks, veel meer dan in de meeste chips: de sweet chili-variant bevat bijna 10 procent suiker. Het vet in Sun Breaks en chips is wel gezond, onverzadigd vet, anders dan in bijvoorbeeld vleessnacks.

Maar die volkorengranen dan?

Volgens de verpakking zijn dat maïs, tarwe en haverbloem. Vreemd, want bloem is juist geraffineerd meel waar weinig voedingstoffen of vezels meer in zitten. Door de granen zitten er wat meer vezels in Sun breaks: 6,6 procent ten opzichte van de 4,5 procent in aardappelchips. Vezels zijn gezond, maar om er genoeg van binnen te krijgen kun je beter ontbijten met een bruine boterham.

Ik dacht eigenlijk dat de Sun Breaks ook van oud brood waren gemaakt...

Was het maar zo: dan zouden ze in één klap ook veel duurzamer zijn dan aardappelchips! Bovendien zitten ze, zoals veel chips overigens, in milieubelastende plastic zakjes. Door het aluminium binnenlaagje zijn die niet te recyclen. Brood is een van de voedingsmiddelen waar we belachelijk veel van weggooien. Oud brood wordt tegenwoordig wel verwerkt tot producten als paneermeel, croutons en zelfs bier, maar geen chips. De voedingsindustrie moet oppassen, want je kunt heel gemakkelijk zelf lekkere en gezondere chips van oud bruinbrood maken; dat recept komt binnenkort in deze krant.

Prijs: € 1,29 voor 95 g
Oordeel: één ster 
Verkrijgbaar: supermarkt