Chimpansee vindt warm eten lekkerder en gaat zelf 'koken'

Eten koken is toch niet alleen voor de mens weggelegd, chimpansees kunnen er ook wat van. De apen begrijpen dat hun eten lekkerder wordt als ze het opwarmen, en zijn zelfs bereid het rauwe voedsel even te bewaren als een kookapparaat niet direct voor handen is.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Dat concluderen onderzoekers van Harvard in het nieuwste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. De Amerikanen denken dat als ons naaste familielid de chimpansee al kan koken, de vroege mens zijn hand daar ook niet voor omdraaide.

Met een kookapparaat trokken de Amerikanen naar Congo, waar in het wild opgegroeide chimpansees werd voorgedaan hoe ze hun aardappels in die machine konden opwarmen. Zo speelden ze voor eigen kok. Een controle-kookapparaat stond ernaast, waar de aardappel ongekookt uitrolde. Dat ding liet de apen echter koud, opgewarmde aardappels is wat ze wilden. De primaten begrepen bovendien al snel dat ook ander voedsel lekkerder 'uit de pan komt'. Zo kookten ze niet lang daarna ook hun wortels. Andere dingen als een stuk hout werden niet door de apen gekookt, wat betekent dat ze echt doorhebben waar ze mee bezig zijn, aldus de onderzoekers.

De apen waren zelfs bereid geduld op te brengen voor hun gekookte aardappel. Wanneer de chimpansees drie minuten moesten wachten voordat ze hun pieper konden opwarmen, deden de meeste dat.

'Om te kunnen zeggen dat iemand kan koken moet diegene wel een beetje begrijpen wat er gebeurt in dat proces', zegt Liesbeth Sterck, hoogleraar Ecologie en gedrag aan de Universiteit van Utrecht. 'De apen hebben waarschijnlijk geen idee; ze associëren dat kookapparaat gewoon met lekkerder eten.' Zelf liet ze in eigen onderzoek zien dat apen wel vier tot acht minuten willen wachten, als hun koekje dan verruild wordt door een grotere. 'In feite is dit hetzelfde principe, waarbij de rauwe aardappel het kleine koekje is, en de gekookte het grote.'

Maar, zegt ze, het onderzoek is wel netjes uitgevoerd. 'Ze hebben verschillende facetten uit vorig onderzoek mooi bij elkaar gebracht, en toegevoegd dat andere etenswaren ook gekookt kunnen worden. Het maakt het plausibeler dat we ooit vuur zijn gaan domesticeren om eten te bereiden.' Per ongeluk eten opwarmen aan natuurlijk ontstaan vuur smaakte waarschijnlijk naar meer, denkt Sterck.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden