Chatapp Telegram bereidt komst eigen cryptomunt en nieuw blockchainnetwerk voor

Gram. Zo moet de nieuwe cryptomunt gaan heten die door de chatapp Telegram op de markt wordt gebracht. Ook werkt het bedrijf aan een geheel nieuw blockchainnetwerk.

Laurens Verhagen
Telegram was een van de eerste chatapplicaties die 'end-to-end-encryptie' toepaste. Beeld anp
Telegram was een van de eerste chatapplicaties die 'end-to-end-encryptie' toepaste.Beeld anp

Het van oorsprong Russische Telegram, recent nog wereldwijd in het nieuws omdat het in Iran werd geblokkeerd door de zittende machtshebbers, hoopt met de uitgifte 500 miljoen dollar ophalen. Dit meldt Techcrunch, dat de hand heeft weten te leggen op de documenten waarin Telegram zijn plannen uit de doeken doet.

Volgens Techcrunch gaat het om een van de grootste ICO's (Initial Coin Offering) uit de geschiedenis. De uitgifte van nieuwe cryptomunten heeft de laatste tijd een enorme vlucht genomen omdat het een relatief eenvoudige manier is om geld op te halen voor beginnende bedrijven. De methode is echter niet onomstreden, aangezien de ICO's onder toezicht staan van regulerende instanties.

Derde generatie

De Gram moet geïntegreerd gaan worden in Telegram en zo gaan fungeren als betaalmiddel binnen de chatapp die bekendstaat om zijn privacyvriendelijkheid. De Gram voegt zich in een lange rij van cryptomunten, maar heeft als voordeel dat Telegram kan bogen op 180 miljoen gebruikers. Dit zal er volgens Telegram-oprichter Pavel Doerov toe leiden dat de munt in snelle tijd breed wordt omarmd.

Samen met de Gram ontwikkelt Telegram ook een geheel nieuw blockchainnetwerk, de achterliggende technologie waarop cryptomunten draaien. Dit zogenoemde Telegram Open Network (TON) moet het mogelijk maken om veel transacties tegelijkertijd te verwerken. Het netwerk waarop bitcoin draait, piept en knarst in zijn voegen en is feitelijk niet meer geschikt voor het doen van betalingen. Veel andere cryptomunten maken gebruik van het ethereumnetwerk, waarmee het TON volgens Techcrunch het 'derde-generatie-netwerk' zal worden.

Petro

De gram moet ergens in maart beschikbaar komen. Wie daar niet op wil wachten, kan terecht bij een andere nieuwe cryptomunt: de petro. Deze wordt binnenkort al gelanceerd, zo kondigde president Maduro vorige maand aan. Volgens persbureau Reuters zou het door hyperinflatie geplaagde Venezuela hiermee enkele miljarden willen ophalen. De waarde van de petro zou gekoppeld moeten worden aan de olieprijs.

Iran heeft een lange geschiedenis met vergaande internetcensuur. De laatste maatregelen van de machthebbers om het internet te reguleren en apps af te sluiten, komen dan ook niet uit de lucht vallen. De Iraanse overheid heeft een breed arsenaal aan vrijheidsbeperkende maatregelen tot haar beschikking. Waaronder het blokkeren van Telegram.

De 'privacybestendige' chatapp Telegram is een van de favoriete apps van terroristen. Maar de arrestatie van de scholiere die een aanslag beraamde via Telegram is een nieuwe klap voor gebruikers die zich onbespied waanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden