CES-blog - Zelfs je blender en wekker krijgen een app
Deze week wordt 's werelds grootste beurs voor consumentenelectronica gehouden in Las Vegas. Van auto's en laptops tot virtual-realitybrillen, vanalles komt voorbij op de Consumer Electronics Show. De Volkskrant is erbij en doet verslag.
De CES in Las Vegas, ’s werelds grootste handelsbeurs voor consumententechnologie, sluit vandaag zijn deuren. Nog even een roundup van nieuwe inzichten, innovaties en rariteiten.
Op de beursvloer kom je soms enorme low tech-producten tegen: zie Decibullz, dat headsets maakt met oordoppen die zich naar je oor kunnen vormen als je je ze eerst verwarmt. Er zijn ook aankondigingen die niets met technologie te maken, zoals de beruchte virusjager John McAfee, die zich in de race om het presidentschap wil storten.
Verder: een blender en speelgoedbeer met een app, de opmars van de CES-Chinezen, Nederlandse startups en het grote aantal starters zich al op de beurs presenteert terwijl ze campagnes voor crowdfunding nog moeten beginnen. (pamm)
De CES in Las Vegas is de grootste handelsbeurs voor consumententechnologie ter wereld. Nederlandse start-ups waren daar te mager vertegenwoordigd. 'Volgend jaar een uitgebreide delegatie graag', zegt Neelie Kroes. Lees hier meer (+).
De Amerikaanse politie heeft op de technologiebeurs CES in Las Vegas alle hoverboards van Chinese producent in beslag genomen wegens patentinbreuk. De gadget van Changzhou First International Trade, een soort geautomatiseerd skateboard met een kenmerkend groot wiel in het midden, lijkt verdacht veel op het model van de Amerikaanse startup Onewheel. Dit meldt Bloomberg.
Changzhou First zei tegenover de BBC zich van geen kwaad bewust te zijn. Het bedrijf meent dat zijn model lang geleden al ontworpen is, maar tot nu toe geheimgehouden om te voorkomen dat andere Chinese bedrijven het zouden kopiëren.
Op de CES worden talloze hoverboards aangeboden. Het model van Changzhou First onderscheidt zich door het grote wiel in het midden; gewoonlijk zijn hoverboards uitgerust met twee wieltjes aan de zijkanten. Op dat unieke ontwerp heeft Onewheel een patent.
De zaak zal binnen een week worden behandeld door de rechter. (Jeroen van Raalte)
Google en Lenovo lanceren deze zomer de eerste smartphone met de 3D-technologie Project Tango. Dat bleek donderdag tijdens de technologiebeurs CES in Las Vegas, waar de bedrijven een prototype presenteerden. Dat meldt Engadget.
Het was al bekend dat de twee bedrijven samenwerkten aan de telefoon, waarmee gebruikers hun omgeving in kaart kunnen brengen met realistische 3D-beelden en op die manier virtual reality-ervaringen kunnen creëren. Nu is duidelijk dat de smartphone nog geen 500 dollar gaat kosten. Het uiteindelijke ontwerp staat nog niet vast, maar het apparaat wordt kleiner dan 6,5 inch.
Google en Lenovo hebben donderdag ook ontwikkelaars uitgenodigd met ideeën te komen voor apps en games die gebaseerd zijn op de 3D-technologie. Ideeën kunnen tot 15 februari worden ingestuurd en de beste worden met steun en financiering van de bedrijven uitgevoerd en samen met de smartphone gelanceerd.
Project Tango is een door Motorola ontwikkelde techniek. Toen Motorola door Google aan Lenovo werd verkocht, bleef Project Tango buiten de deal en ging Google zelf verder met de ontwikkeling van de techniek. (BuzzT)
Hoe prijs je een product aan dat weliswaar spannende dingen kan maken, maar er helemaal niet sexy uitziet?
Op de CES-beurs in Las Vegas worstelen veel bedrijven met dat dilemma en hun marketingspecialisten en pr-bureaus hebben er allemaal hetzelfde antwoord op: de lifestyle-foto. Laat zien hoe blij de bezitter gelukkig met product X op de bank zit of met product Z vanachter zijn bureau glimlachend de concurrentie moeiteloos wegvaagt.
Robo 3D is een vier jaar oude fabrikant van 3D-printers uit San Diego, en als we zijn website moeten geloven slechts tien man en een vrouw sterk. Wat ze missen aan formaat, maken ze goed met een flitsende website en veel humor (bijvoorbeeld met een interactieve galerij van portretten van de medewerkers).
Bij hun persaankondigingen voegde Robo 3D ook lifestyle-foto’s toe. We zien een jonge vrouw die op haar kamer sieraden maakt met de 3D-printer, een uitbundige klas en een gelukkig gezien aan de eettafel, met jawel de Robo 3D in de achtergrond zichtbaar op een dressoir.
Maar Robo 3D heeft het hart op de juiste plaats. Tijdens alle demonstraties die het bedrijf vijf dagen lang in Las Vegas geeft fabriceert het handprotheses die na afloop van de beurs naar kinderen en volwassenen gaan die om zo’n kunsthand verlegen zitten.
Het bedrijf heeft ook gezegd dat het dit jaar bij elke verkochte printer een kit meegeeft (ontwerpbestand, materiaal) waarmee de eigenaar een kunsthand kan fabriceren. Die kan hij schenken aan e-NABLE, een organisatie van vrijwilligers die 3D-printen voor goede doelen. (pamm)
Net als David Hasselhoff in Knight Rider diepgaande gesprekken voeren met je auto, wie wil dat nou niet? Volvo werkt nu samen met Microsoft aan een techniek die dat een stapje dichterbij moet gaan brengen. Met behulp van de Microsoft Band 2 (een slimme armband die ondermeer als fitnesstracker gebruikt kan worden) en de app 'Volvo on Call' kun je vanaf komend voorjaar met een Volvo-wagen 'praten', schrijft Engadget.
Filosofische gesprekken zullen dat niet zijn: de techniek is bedoeld om met stemcommando's de navigatie in te stellen, de klimaatcontrole te regelen, de deuren te ver- of ontgrendelen, met de lampen te knipperen of de claxon te luiden. Een mening over je medeweggebruikers zal de Volvo je niet geven, en het roepen van 'Turboboost!' zal nergens toe leiden. Als ze longen zouden hebben zouden KITT en CARR uit Knight Rider nog even opgelucht adem kunnen halen: échte concurrentie krijgen ze voorlopig nog niet. (Thomas van der Kolk)
Kodak heeft op de gadgetbeurs CES bekendgemaakt de analoge Super 8-filmcamera weer in productie te nemen. De nieuwe camera is geen exacte kopie van het apparaat waarmee Kodak in de jaren tachtig succes had. De nieuwe Super 8-camera is helemaal opnieuw vormgegeven. Voor die designklus heeft Kodak Yves Behar van Jawbone aan het werk gezet. Zijn hand is terug te zien in de strakke rechte lijnen van de nieuwe camera.
De nieuwe Super 8-camera kan overweg met de analoge Super 8 filmtapes, maar er is ook een optie om digitaal op te nemen. De opslag daarvoor wordt geregeld via een sd-kaartslot. De Super 8 moet ergens in de herfst in de winkels liggen en gaat tussen de 400 en 800 euro kosten.
Een dag eerder maakte Panasonic bekend dat het na een afwezigheid van ruim zes de roemruchte platenspeler Technics SL-1200 weer in productie neemt. Het is de zevende generatie van de draaitafel, die vooral populair is geworden onder dj's. De laatste Technics SL-1200 rolde in 2008 van de band. (BuzzT)
.@yvesbehar's role in designing #tech via @FortuneMagazine @fuseprojecthttp://htl.li/W5uQK #KodakCES2016 #CES2016 pic.twitter.com/kl6Z6Pzw4b
— Kodak (@Kodak) 28 september 2017
De kreet ‘Intel Inside’ gold tot voor kort vooral voor pc’s. Maar de marktleider in chips wil zijn producten ook in muziekinstrumenten zien, in drones en mountainbikes – al was het maar omdat de verkoop van conventionele computers al jaren daalt.
Tijdens een spektakelshow in The Venetian, een van Las Vegas’ megahotels, liet CEO Brian Krzanich wat voor nieuwe technologieën Intel biedt om onze sport- en televisiebeleving te veranderen. Krzanich kreeg daarbij hulp van een Bollywood-componist, BMX-rijders, een sportschoenmerk en zelfs Lady Gaga. Zij gaat tijdens de uitreiking van de Grammy Awards, de belangrijkste prijzen voor muziek in de VS, ‘iets doen’ met Intel-tech.
Krzanichs show was al voor het derde jaar het officieuze startschot voor de CES in Las Vegas, ’s werelds belangrijkste handelsbeurs voor consumentenelektronica. Intels topman is minder een showman dan wijlen Apple-topman Steve Jobs, maar Krzanich vocht zich kranig, vaardig en met wat gevatte opmerkingen door het programma heen. (pamm)
Meer nieuws over de presentatie van Intel? Lees hier de reportage.
Het is afgelopen met thermometers in oren, of erger tussen je billen, als je je koortsig voelt. De Withings Thermo leest je temperatuur af door met zestien sensors infrarood licht op je arteria temporalis superficialis (oppervlakkige slaapslagader) te richten. Voor de geeks: met 2.000 pulsen in twee seconden. (pamm)
Een speciaal algoritme filtert invloeden als de huidtemperatuur uit de metingen en houdt rekening met de temperatuur in de kamer. Dankzij Wi-Fi kun je je temperatuur delen met je dokter. Via een app kun je symptomen toevoegen en een overzicht van medicijnen die je slikt.
De Withings Thermo komt ergens in de komende drie maanden op de markt en gaat 100 dollar kosten.
Hebben we ooit gewenst dat onze projector pootjes kreeg? Iemand kennelijk wel. Het Japanse bedrijf Cerevo bouwt de Tipron, een 80 centimeter hoge, rijdende robot die foto’s, video’s en berichten op muren projecteert. Het herinnert zich locaties, schuifelt daar op eigen gelegenheid naar toe en past volautomatisch de instellingen toe die bij een plek horen.
De projector kan beelden tot ruim twee meter in diagonaal uitrekken. Dankzij een HDMI-aansluiting kun je er andere apparaten op aansluiten, zoals een spelcomputer. Steek er een Chromecast in – de draadloze beeldenbrug van Google – en je kunt er vanaf een pc content van internet naar ‘streamen’. De Tipron kan ook berichten van Twitter met een specifieke hashtag op een wand projecteren.
De accu gaat twee uur mee. Cerevo verwacht dat zijn projectierobot tussen de 1000 en 2000 dollar gaat kosten. (pamm)
De Belty zag er vorig jaar bij zijn debuut uit alsof de drager ervan uit het vliegtuig was gestapt zonder zijn veiligheidsriem los te maken. De slimme draagriem anno 2016 ziet er meer uit als een modeaccessoire, 'gemaakt van het fijnste leer'. De gesp is verwisselbaar, dus de drager kan kiezen tussen een bruine en zwarte riem. (pamm)
De Belty helpt de gebruiker 'een gezonde levensstijl te ontwikkelen' door met zachte klopjes te waarschuwen dat hij weer eens in beweging moet komen. Vooruitgang valt af te lezen aan een app op de smartphone.
Aan CEO en mede-oprichter van het bedrijf Emiota, Carine Coulm, de vraag of de app … ehm… de broekriem aanhaalt als ons buikje te bol wordt. Nee, zegt Coulm: 'Goede gewoonten aanleren is beter en gemakkelijker.' De Belty is leverbaar eind (!) dit jaar in twee kleuren en drie maten, en sinds dinsdag al vooruit te bestellen. Prijs: rond de 350 euro (!).
Overigens heeft ook Samsung in Las Vegas een slimme riem getoond, de WELT. Wanneer op die markt komt en tegen welke prijs houden de Zuid-Koreanen nog even voor zich.
De makers van Chip bezweren dat ze nog geen dreigtelefoontjes of –mails hebben gekregen van Sony. Het zou kunnen, want jemig, wat lijkt hun robothondje op de Aibo die het Japanse concern in 1999 (!) op de markt bracht en in 2006 liet inslapen (als productcategorie).
Wowwee's robohondje is te besturen met een afstandsbediening om je pols. Chip kan eenvoudige commando's verstaan en begroet zijn baasje als die de kamer binnenkomt. Je kunt het beestje achter een speciale bal met zendertjes en sensoren laten hollen of hem opdragen om je automatisch te volgen als je wegloopt.
Door speciale wieltjes aan zijn poten kan Chip zich ook zijwaarts bewegen. Zijn accu gaat twee uur mee, dan trippelt het man's best mechanical friend vanzelf naar zijn oplaadstation. Binnenkort te bestellen via crowdfunding op Indiegogo. Voor 199 euro. (pamm)
De Universal Translator die we bijna een halve eeuw geleden voor het eerst in de tv-serie Star Trek zagen, is werkelijkheid geworden. Een Japans bedrijf toont in Las Vegas de ili, een wit apparaatje aan een halsketting ter grootte van een aansteker dat gesproken zinnen van de ene in de andere taal overzet en uit zijn luidsprekertje perst.
Anders dan de vertaalapps van Google en Microsoft heeft de ili geen internetverbinding nodig. Het woordenboek en de vertaalmachine zijn 'ingebouwd'.
Of de ili zo goed werkt als het videofilmpje op de website van het bedrijf belooft, viel op de CES-beurs niet vast te stellen. We mochten hem niet uitproberen. Daarom geloven we dat een Japanse woordvoerder zei dat het apparaat 700 tot 800 dollar gaat kosten, als het deze zomer op de markt komt. (pamm)
Voorover buigen om je schoenen te strikken? Dat is zo 2015. Daar gebruik je een app voor.
Dat is in elk geval de gedachte achter de Smartshoe 01, ontworpen door het Franse bedrijf Digitsole. De skischoenachtige sneaker heeft twee kleine motortjes aan boord, die de flap over je wreef aantrekken. De Smarthoe heeft sensoren aan boord die registreren hoeveel stappen je op een dag zet en meten hoe hard de schokken zijn die je voet moet opvangen als je bijvoorbeeld een sprong maakt. In de punt van de schoen zitten lichtjes, die je helpen de weg te vinden het duister. De Smartshoe 01 laadt draadloos op.
Nog beter: de Smartshoe 01 is voorzien van ingebouwde verwarming. Met een app stel je in hoe warm je het onder je voeten moet krijgen.
Verkrijgbaar voor rond de 450 euro ergens in september. Wie goedkoper warme voeten wil krijgen, kan inlegzooltjes kopen, voor 199 euro per paar. Die moet je opladen met een usb-kabeltje. (pamm)
Samsung heeft aan de vooravond van de CES een internetkoelkast gepresenteerd. Het apparaat werd al snel het slachtoffer van de nodige grappen, zo schrijft CNN. Alleen al de tweets van het Internet of Things-parodieaccount Internet of Shit leverde veel reacties en parodieën op. Met name het grote scherm dat eruit ziet als een uit zijn krachten gegroeide smartphone kan rekenen op hoongelach.
Het apparaat heeft maar liefst vier deuren, maar die kunnen vaak dicht blijven. De koelkast is namelijk voorzien van camera’s die laten zien wat zich binnenin het apparaat bevindt. Prijzen zijn nog niet bekend, maar CNN gokt dat de koelkast tussen de 4.000 en 6.000 dollar zal gaan kosten, vergelijkbaar met al leverbare vergelijkbare apparaten. (Laurens Verhagen)
what the fuck went down for this to become an actual product? pic.twitter.com/e3hH8DFMlK
— Internet of Shit (@internetofshit) 28 september 2017
Ook geïnteresseerd in ander nieuws op het gebied van internet en technologie? Volg dan ook ons Techblog.
Drones en hoverboards mogen niet, maar er is genoeg ander materiaal te zien. Er zijn meer dan 3.600 exposanten, waaronder fabrikanten van televisietoestellen, computers, tablets, smartphones, robotstofzuigers, wasmachines, slimme thermostaten, smartwatches, 3D-printers, technologie voor huisautomatisering en wearables - de sensoren die we op ons lijf dragen om stappen te tellen en onze hartslag te meten. Lees hier onze voorbeschouwing (+).