De week in techLaurens Verhagen

Censuur! Mijn complottheorie moet wel waar zijn!

null Beeld

Sociale media-bedrijven proberen desinformatie en complottheorieën te weren. Dat leidt er juist ook toe dat die complottheorieën meer worden gedeeld.

Laurens Verhagen

Het zijn indrukwekkende statistieken die Facebook deze week naar buiten bracht. Tot nu toe heeft het bedrijf meer dan twee miljard gebruikers doorverwezen naar betrouwbare bronnen. Verder kregen ongeveer vijftig miljoen posts over corona een waarschuwingslabel.

Die labels, gebaseerd op de artikelen van Facebooks onafhankelijke factcheckers, hebben succes, stelt Facebook. In 95 procent van de gevallen klikken mensen níet door om het stuk te lezen. Verder verwijderde Facebook honderdduizenden berichten met misinformatie die tot lichamelijk letsel kunnen leiden. Beweringen dat het virus niet gevaarlijker is dan verkoudheid vallen hier ook onder.

Ook andere sociale media-bedrijven, als YouTube en Twitter, doen hun best desinformatie en complottheorieën over corona te weren. Dat lukt niet altijd even goed. Sommige theorieën zijn zo aantrekkelijk dat ze veel aandacht krijgen voordat ze worden verwijderd.

Demonstranten eisen een einde aan de coronamaatregelen in de staat Oregon in de Verenigde Staten. Beeld Getty Images
Demonstranten eisen een einde aan de coronamaatregelen in de staat Oregon in de Verenigde Staten.Beeld Getty Images

Een recent sterk staaltje is de 26 minuten durende video Plandemic waarin de anti-vaccin-activist Judy Mikovits haar theorieën over corona en vaccins wereldkundig maakt. Het is de inmiddels bekende cocktail met als belangrijkste ingrediënt dat corona in een lab is bedacht en dat het virus via, jawel, vaccins in mensen wordt geïnjecteerd.

De elite heeft uiteraard voor elkaar gekregen dat de mainstream media hier niet over schrijven. Net zoals ze niet mogen schrijven dat Bill Gates de grote man achter het virus is. Het is, kortom, wartaal zoals die overal op sociale media is te vinden.

Met Mikovits is iets bijzonders aan de hand. Ze is sinds kort een ster in alt right-kringen. Plandemic wordt van alle sociale media geweerd, maar ondanks die inspanningen is haar video al vele miljoenen keren bekeken. Of misschien wel dankzij. Want dat is de gekmakende logica van complottheorieën: juist het feit dat ‘de media’ haar geraaskal negeren en verwijderen, duidt erop dat de Waarheid niet gezegd mag worden en dat de wereldelites iets proberen te verbergen. Censuur!

Het is het verwijt dat steeds weer klinkt onder mensen die vinden dat (sociale) media verplicht zijn hun onzin te faciliteren. Weblog Geenstijl heeft zo zijn eigen methode om corona-complotten uit zijn lezerscommentaren te weren. De naam ‘Robert Jensen’ is in een filter gezet. Wie met Robert Jensen aankomt, ziet dat zijn commentaar er niet doorheen komt. Censuur!

De bestsellerlijst van boekhandel Amazon. Beeld Amazon
De bestsellerlijst van boekhandel Amazon.Beeld Amazon

Ondertussen blijft de ster van Mikovits maar stijgen. Haar boek Plague of Corruption: Restoring Faith in the Promise of Science prijkt deze week trots bovenaan de bestseller-lijst van Amazon. En dat voor iemand die jaren geleden al met pek en veren uit de wetenschap is gezet. Maar in een wereld waar de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra gezellig een bitterbal prikt met Robert Jensen om van hem te horen hoe de media beter kunnen berichten over corona, kan dat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden