Celtransplantatie maakt blinde muizen ziend

Transplantatie van donorcellen in een aangetast netvlies kan een oplossing zijn voor bepaalde vormen van blindheid. De donorcellen ontwikkelen zich tot nieuwe lichtgevoelige cellen....

Van onze verslaggever

De wetenschappers, verbonden aan University College London, wisten donorcellen zich te laten wortelen in het netvlies van volwassen muizen met een genetisch bepaalde vorm van blindheid. Ze gebruikten daarvoor al wat verder gespecialiseerde, zich niet langer delende, stamcellen uit het netvlies van pasgeboren muizen.

De getransplanteerde cellen integreren in het netvlies, specialiseren zich tot lichtgevoelige staafjescellen (waarmee licht en donker worden waargenomen), vormen zenuwverbindingen en verbeteren het zicht. Door de cellen te merken met een fluorescerende kleur konden de onderzoekers aantonen dat het inderdaad de donorcellen waren die het verschil maakten.

Het verlies van lichtgevoelige cellen in het netvlies, de staafjes en de kegeltjes, veroorzaakt de meeste gevallen van onomkeerbare blindheid bij de mens. Onder meer door (ouderdoms) macula-degeneratie, diabetes en retinitis pigmentosa. Volgens de onderzoekers opent hun werk de kans op termijn ook bij mensen dit type netvliesaandoeningen te repareren.

Al langer werd vermoed dat blindheid als gevolg van verlies van lichtgevoelige cellen met stam)celtransplantatie te verholpen zou moeten zijn. In zo’n geval zijn de zenuwbanen in het netvlies namelijk nog intact en kunnen nieuwe lichtgevoelige cellen makkelijker verbinding maken.

Maar experimentele transplantatie met ongespecialiseerde, zich nog delende stamcellen uit het netvlies of de hersenen lukte tot nu toe niet. Vermoed werd dat het volwassen netvlies geen stamcellen meer kan opnemen en dus niet in staat is tot celvernieuwing.

Daarom probeerden de onderzoekers het met verder ontwikkelde stamcellen uit het netvlies van pasgeboren muizen. Die zouden zich makkelijker laten transplanteren. Dat bleek te kloppen.

Het onderzoek suggereert dat al bijna tot netvliescellen gespecialiseerde stamcellen ook bij de mens een oplossing tegen netvliesdegeneratie zouden kunnen zijn. Nog ongespecialiseerde stamcellen zouden dan niet altijd de beste optie zijn voor weefselherstel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden