CBP maakt gehakt van wetsvoorstel bewaarplicht

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is zeer kritisch over een wetswijziging waarmee het kabinet wil blijven doorgaan met het bewaren van telecomgegevens. Volgens een vandaag uitgebracht advies zou minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het wetsvoorstel niet moeten indienen.

Minister van Justitie Ivo Opstelten. Beeld anp
Minister van Justitie Ivo Opstelten.Beeld anp

Daarmee is de zogeheten bewaarplicht op nog lossere schroeven komen te staan. Sinds een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat in april vorig jaar oordeelde dat de bewaarplicht in strijd is met het Europese recht, lijken de dagen van de wet geteld. Opstelten wilde de wet met enkele aanpassingen handhaven, maar daar maakt het CBP nu gehakt van.

Het draait allemaal om het bewaren van bel- en emailgegevens: wie communiceert met wie, wanneer en waarvandaan. Deze data worden al sinds september 2009 opgeslagen (telefoongegevens een jaar, e-mailgegevens een half jaar), met het idee dat daarmee criminaliteit en terrorisme kan worden bestreden.

Vraagtekens

Maar daar zet het CBP grote vraagtekens bij. 'De opsporingsautoriteiten hebben jaren ervaring opgedaan, maar het is kennelijk niet mogelijk gebleken een systematische onderbouwing te leveren van de noodzaak van deze bewaarplicht.'

De door Opstelten voorgestelde aanpassingen zijn onvoldoende, vindt het CBP. Hij wil dat een rechter toestemming moet geven alvorens een officier van justitie de gegevens mag opvragen. Ook wil hij voortaan de ernst van het misdrijf laten meetellen bij het opvragen van gegevens: hoe ernstiger het vergrijp, hoe verder in het verleden mag worden teruggezocht.

Dat is niet genoeg om de 'onevenredige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer' te rechtvaardigen, aldus het CBP. Aanstaande woensdag volgt een nieuwe aanval op de bewaarplicht. Omdat die nog steeds wordt gehandhaafd, hebben internetproviders en privacyvoorvechters een kort geding aangespannen tegen de overheid. Zij eisen dat de wet meteen buiten werking wordt gesteld. Advocaat Otto Volgenant: 'Nederland moet zich aan het Europese recht houden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden