Calamaris tighanita, tzatziki en brood

Morgen begint de Boekenweek en een Vlaming schreef het Boekenweekgeschenk. Je hoort dus nogal wat prachtig zangerig Vlaams op radio en televisie. Tel daarbij op dat Griekenland gered is en de lente begonnen: het maakt dat ik weemoedig terugdenk aan onze tijd in België.

Illustratie Beeld ThinkStock

Ingrediënten



Voor 4 personen:
1 kilo kleine (diepvries) pijlinktvisjes
bloem
zeezout
1 citroen
1 grote brede pan
1 liter zonnebloemolie
1 pot Turkse yoghurt
1 komkommer
1 kopje versgehakte dille
2 tenen geperste knoflook
2 el goede olijfolie
1 groot Turks brood
En aan Frederico, de flirtende Grieks-Vlaamse ober van het familierestaurantje in het gehucht waar we woonden. Mijn vriendinnen en ik mochten hem 'schatje' noemen, wat ik niet durfde en wat uit de monden van mijn Engelse - maar met alle dialecten - vriendinnen niet klonk, maar dat maakte niet uit. Flirten deed hij toch wel. Dat was fijn, en een kunst die de meeste Vlaamse mannen niet beheersten.

En waarom? Was het de twinkel in onze ogen? Onze dikke expatportemonnee? Onze zwangere, dan wel net bevallen lichamen konden het niet zijn, of toch? Er zat toch nog een goed punt aan borstvoeding, want onze decolletés waren imposant. Of zou het toch onze daverende humor zijn geweest? Niemand weet het. Maar op dagen als deze verlang ik een beetje terug naar België. Wat meer naar Frederico. En nog meer naar zijn 'ienktviesjes'.

Maak eerst de tzatziki: rasp de komkommer en laat 'm goed uitlekken. Meng met dille, knoflook, yoghurt en de olijfolie. Laat een paar uurtjes intrekken. Snij het brood in handzame hompen.

Ontdooi en was de inktvisjes, laat ze uitlekken en dep ze goed droog met een keukenpapiertje. Bestrooi met bloem en klop overtollig bloem er zachtjes af. Dat kun je makkelijk doen door - per twee - een stevig diepvrieszakje te vullen met bloem en de inktvisjes erbij te doen, even goed schudden, inktvisjes er weer uit.

Verwarm de olie tot 180 graden - als een stukje oud brood meteen begint te bruisen als je het erin doet, zit je goed - leg een paar inktvisjes per keer in de olie en frituur ze tot ze mooi lichtbruin zijn. Niet langer, dan worden ze taai. Laat ze goed uitlekken (keukenpapier!) terwijl je de rest bakt. Grof zout erop strooien en een beetje peper. Een citroen of limoen in partjes erbij om te besprenkelen. Al kan dat ook met Metaxa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden