Brussel wil betere bescherming haaien

De Europese Commissie wil maatregelen om het haaienbestand beter te beschermen. Ze wil onder meer dat er een einde komt aan de overbevissing en harder optreden tegen het ontvinnen van nog levende haaien....

Eurocommissaris Joe Borg (Visserij) wees er donderdag op dat de haaienvisserij de afgelopen decennia een sterke groei heeft doorgemaakt. Dat komt door de toegenomen vraag naar van haaien afkomstige producten. Vooral haaienvinnen, die in soep worden verwerkt, zijn geliefd.

Volgens Borg is de drastische achteruitgang van het haaienbestand niet alleen een risico voor de vissen zelf, maar voor het hele maritieme ecosysteem en dus ook voor de vissersgemeenschap.

Het actieplan dat Borg donderdag presenteerde bevat onder meer voorstellen voor het aanpakken van de bijvangst en het afschermen van gebieden waar haaien paren. Ook wil de EU in internationaal verband afspraken maken om de haaien beter te beschermen.

Het actieplan, dat van toepassing is in alle gebieden waar Europese vissers actief zijn, heeft niet alleen betrekking op haaien, maar ook op aanverwante soorten, zoals roggen.

Shark Alliance, een internationaaal samenwerkingsverband van organisaties die opkomen voor het belang van de haai, spreekt in een reactie van ‘een grote stap voorwaarts voor de instandhouding van de haaien in de Europese wateren en daarbuiten’.

Ook Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) is op hoofdlijnen tevreden. Wel vindt ze het teleurstellend dat het ontvinnen van haaien onder bepaalde voorwaarden toch nog toegestaan blijft.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft eveneens nog kritiek. Volgens de organisatie bevat het plan leemtes. WWF dringt aan op een verplichte registratie van vangstgegevens. Ook vreest de organisatie dat het te lang zal duren voor de voorstellen in werking treden.

De EU-lidstaten moeten de voorstellen van de Europese Commissie nog goedkeuren. Ook het Europees Parlement moet er nog over adviseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden