'Brussel gaat internetdiensten als Skype en Whatsapp aan banden leggen'

Onder het mom van 'gelijke monniken, gelijke kappen' gaat de Europese Commissie de vrijheid van internetbedrijven aan banden leggen. Onlinediensten die concurreren met de traditionele telecombedrijven moeten voldoen aan de eisen van beveiliging en privacy die Europa al decennia stelt aan bijvoorbeeld aanbieders van vaste telefonie.

Beeld epa

Brussel gaat de maatregelen volgende maand aankondigen, zo meldt de Financial Times. De Britse zakenkrant heeft kunnen neuzen in interne documenten van de Europese Commissie over de herziening van de privacyrichtlijnen van de EU.

Die regels bepalen onder meer wanneer telecombedrijven moeten voldoen aan verzoeken van politie- en veiligheidsdiensten, maar ook op wat voor manieren ze munt kunnen slaan uit de gegevens van gebruikers.

De commissie richt zijn pijlen op wat de branche 'over-the-top'-diensten noemt, services die consumenten laten bellen en berichten laten verzenden via internet. Het zijn de diensten die bedrijven als KPN en Ziggo al jaren klanten en omzet kosten, zoals Facebooks Whatsapp en Messenger, Viber en Microsofts Skype.

Juist vorige week meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat het aantal mensen met een traditionele, vaste telefoonlijn begin dit jaar voor het eerst onder een miljoen is gezakt.

Grijs gebied

De internetdiensten opereren nu in een juridisch grijs gebied, omdat de meeste telecomwetten werden opgesteld voor 1995, nog voor het internet een massamedium begon te worden en mobiele telefoons nog enkele kilo's wogen en een godsvermogen kostten.

De traditionele telecombedrijven klagen al jaren dat verouderde wetten hen met handen en voeten binden, terwijl de nieuwkomers een grotere vrijheid genieten. De nieuwe Europese spelregels moeten ook een wildgroei aan nationale wetten voorkomen. Zo overweegt de Franse toezichthouder Arcep volgende maand te verordenen dat bedrijven als Google, Viber en Microsoft zich registreren als telecomaanbieder.

In Brussel worden de nieuwe richtlijnen ook gezien als een poging om het Amerikaanse overwicht op internet te beteugelen. Er lopen onderzoeken naar Google, Amazon, Apple en Facebook vanwege vermeend misbruik van hun marktmacht, schending van de privacyregels, maar ook het omzeilen van de belastingen.

Beeld anp

Dwingen

Traditionele taxivervoerders protesteren in tal van lidstaten tegen de online rittenverdeler Uber, dat in hun ogen niet hoeft te voldoen aan lokale en Europese regels voor het taxiwezen. In Nederland staakte Uber vorig jaar herfst na boetes en invallen bij zijn Amsterdamse kantoor zijn dienst UberPop, waarbij particulieren ritjes uitvoeren in plaats van professionele chauffeurs.

Een ander 'doelwit' van Brussel zijn online film- en tv-kanalen als Netflix, Amazon, Google Play en Apple iTunes. De traditionele tv-zenders steken 20 procent van hun omzet in lokale programmering. Dat zou ook moeten gelden voor het aanbod van de onlinekanalen, vindt de Commissie.

De lidstaten krijgen ook de mogelijkheid deze Amerikaanse bedrijven te dwingen te investeren in Europese films en tv-producties. Dat kan met eigen Europese producties, zoals Netflix eerste Franse tv-serie Marseille, of door geld te storten in Europese fondsen. Netflix noemt het instellen van quota voor lokale content onverstandig, omdat het ertoe zou kunnen leiden dat zenders goedkope programma's maken of kopen om aan de 20-procentseis te voldoen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden