Brokstukken Chinese kunstmaan knallen tegen Russische satelliet

Een Russisch satelliet lijkt te zijn geraakt door brokstukken van een Chinese satelliet die Peking bij wijze van test zelf heeft beschoten, meldt de website space.com.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Op 11 januari 2007 voerde Peking een test uit om een satelliet uit te schakelen door met een raket zijn afgedankte weersatelliet Fengyun-1C te beschieten. Deskundigen waarschuwden dat het daarbij ontstane ruimteschroot tot botsingen kon leiden. Dat lijkt nu op 22 januari te zijn gebeurd, zo analyseerde het Center for Space Standards & Innovation in Colorado Springs.

Dat er iets was voorgevallen, bleek eerst uit een 'significante' wijziging van de baan van de 7,5 kilogram wegende Russiche nanosatelliet BLITS. Ook bleek de rotatiesnelheid om zijn as en de stand van het tuig te zijn veranderd.

Vaststaat dat het kunstmaantje met een of ander ruimteschroot is gebotst. Alles wijst in de richting van de Fengyun-1C.

In hoeverre de in 2009 voor laserexperimenten gelanceerde BLITS schade heeft geleden, is niet duidelijk.

Het is de tweede betekenisvolle botsing in de ruimte, aldus space.com. In februari 2009 raakte een Amerikaanse telecomsatelliet verwoest toen een afgedankte Russische militaire satelliet er tegenaan knalde. Het resultaat was weer extra-ruimteschroot.

De dreiging van ruimteschroot voor bemande en onbemande ruimtevaartuigen neemt steeds maar toe. Volgens space.com denkt men dat er ongeveer 600.000 objecten van meer dan 1 cm diameter rondom onze planeet wentelen, en tenminste 16.000 groter dan 10 cm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden