Britten vrezen 'no turkey' tijdens kerstmaaltijd

De kalkoenen! Wat als de vogelgriep bij een paar eenden in Yorkshire overslaat op het gevogelte dat over ruim vijf weken het hoofdbestanddeel vormt van de kerstmaaltijd?

Patrick van IJzendoorn
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Dat was een van eerste reacties in Engeland nadat vanochtend bekend was geworden dat de gevreesde pluimveeziekte het eiland had bereikt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, zijn de Engelsen meteen begonnen met het doden van zesduizend eenden nabij het dorpje Nafferton, in het noordoosten van het land.

Vooralsnog zijn het de maaltijden met pekingeend die gevaar lopen. De getroffen boerderij levert naast eendeneieren ook eenden, met name aan Chinese restaurants. In de directe omgeving bevinden zich ook kippen- en kalkoenenfokkerijen. Tegenover The Daily Telegraph zei viroloog David Evans dat de kans aanwezig is dat de besmettelijke ziekte daar naar overslaat als er geen afdoende maatregelen worden genomen. De landbouwminister stuurde meteen mannen in witte pakken naar het getroffen gebied.

Het riep herinneringen op aan de slachting van 159 duizend kalkoenen in Suffolk, zeven jaar geleden. Een jaar later waren duizenden kippen in Oxfordshire aan de beurt. Politici en virologen benadrukken dat het dit keer om een variant gaat die geen reëel gevaar voor de volksgezondheid vormt.

Bird Flu Horror

Deze nuchtere houding staat in schril contrast met de golf van paniek, zes jaar geleden. In 2008 publiceerde een Hogerhuiscommissie een rapport waarin stond dat wereldwijd 50 miljoen mensen, onder wie 75 duizend Britten, zouden kunnen sterven door een vogelgriepepidemie. In hetzelfde jaar verscheen de paniekfilm Bird Flu Horror. Het ministerie van Volksgezondheid sloeg op grote schaal het medicijn Tamiflu in., een verspilling van andehalf miljard euro, oordeelde de Britse rekenkamer.

Indertijd bekritiseerde Frank Furedi, auteur van De cultuur van angst, de paniekzaaierij zowel de Britse regering als de Wereldgezondheidsorganisatie. 'Gezondheidsdeskundigen gedragen zich steeds vaker alsof ze auditie doen voor een rol in een rampenfilm', stelde de socioloog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden