Britten stoppen met nieuwe ILC-versneller

De Britse Science and Technology Facilities Council blijft bij zijn advies om geen geld meer te steken in het ontwikkelen van een nieuwe superdeeltjesversneller.

Van onze verslaggever Martijn van Calmthout

Eind vorige week herbevestigde de STFC het eerdere voornemen om de voorstudies voor de ILC te staken. De reden daarvoor is vooral financieel van aard: de council noemt andere wetenschappelijke projecten urgenter.

De lineaire versneller, een deeltjesracebaan van 30 kilometer lang waarin elektronen en hun antideeltjes op elkaar worden geschoten, zou volgens de ontwerpers in 2020 klaar kunnen zijn. Met het apparaat zouden de ontdekkingen met de LHC-versneller in Genève in detail kunnen worden bestudeerd. De kosten worden geraamd op zeker 6,5 miljard euro.

Het is de tweede tegenslag op rij voor de voorstanders van de ILC-versneller. In december scharpte het Amerikaanse Congres de bijdrage van de VS aan de voorstudies. Fermilab bij Chicago, waar het meeste aan de ILC wordt ontworpen, werd 45 miljoen dollar gekort. Fysici werken daar voorlopig een dag in de week onbezoldigd.

In Nederland werken enkele fysici aan het ILC-project. Volgens fysicus Jan Timmermans van het Nikhef-laboratorium in Amsterdam zijn de vooruitzichten voor ILC somber. ‘Er valt gewoon een gat’, zegt hij zaterdag in de Volkskrant.

Zaterdag in het katern Kennis: Alweer een nieuwe is misschien ook wel wat veel gevraagd

Onderdeel van de toekomstige International Linear Collider. (DESY) Beeld
Onderdeel van de toekomstige International Linear Collider. (DESY)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden