Britse artsen willen zelfde soort waarschuwingen voor drank als op pakjes sigaretten

Als het aan een groep vooraanstaande Britse artsen ligt, dan komen er op alcoholetiketten net zulke afschrikwekkende gezondheidswaarschuwingen te staan als op sigarettenpakjes. Dat moet de hoge kosten van alcoholmisbruik - 55 miljard pond per jaar - drukken.

Redactie
Britse artsen willen de verkoop van alcohol strenger reguleren Beeld afp
Britse artsen willen de verkoop van alcohol strenger regulerenBeeld afp

Alcoholgebruik is ingebakken in de Britse volkscultuur en maatregelen om het gebruik ervan tegen te gaan, liggen dan ook uiterst gevoelig. Zo kon de Britse premier David Cameron op de nodige weerstand rekenen toen hij vorig jaar aankondigde een minimumprijs voor alcohol te introduceren. Een unit alcohol moet vanaf 2014 ten minste 40 pence (ongeveer 48 eurocent) kosten. Een treetje bier van het populaire biermerk Stella kost dan opeens 24 euro in plaats van 14,40.

Fabrikanten moeten bovendien tegen het einde van 2014 verplicht vermelden hoeveel units alcohol er in een fles drank zitten. Ook moet 80 procent van de alcoholische versnaperingen worden voorzien van een waarschuwing dat het niet goed is om te drinken tijdens de zwangerschap.

Appèl
Groot-Brittannië is - zo ziet het ernaar uit - op weg om het alcoholmisbruik in het land (kosten: 55 miljard pond per jaar) aan te pakken. Maar volgens 70 Britse medische instellingen, die hun krachten hebben gebundeld tegen overmatig alcoholgebruik, gebeurt er lang niet genoeg. Ze maken zich vooral zorgen om Britse jongeren die heel wat meer alcohol consumeren dan hun leeftijdsgenoten elders.

En dat moet veranderen, vinden de instellingen. Ze hebben daarom een appèl gedaan op het Britse lagerhuis om - samen met hen - de strijd tegen overdadig alcoholgebruik aan te gaan. Hun lijst met eisen is lang: een verbod op sponsoring van sportevenementen door alcoholmerken (Budweiser sponsort al jaren de FA Cup in Engeland), een derde van de flessen en blikjes alcohol moet worden voorzien van een etiket met een waarschuwing voor overmatig gebruik, een verbod op alle alcoholreclame, drankverkoop in winkels en supermarkten moet beperkt worden tot bepaalde tijden, sterke alcohol en bepaalde wijnen moeten duurder worden om gebruik te ontmoedigen, gemeenten moeten meer doen om de verspreiding van alcohol in lokale gebieden tegen te gaan, het absolute alcoholpromillage in het bloed mag maximaal 50 milligram per honderd milliliter zijn - wat neerkomt op één glas bier. En er moeten dus, als het aan de artsen ligt, afschrikwekkende gezondheidswaarschuwingen op etiketten komen te staan, zie het voorbeeld van sigarettenpakjes.

Drinken niet altijd slecht
Het Ministerie van Volksgezondheid heeft al aangegeven weinig te voelen voor laatste voorstel. In een verklaring schrijven ze: 'Gezondheidswaarschuwingen zoals bij sigaretten gaan niet op voor alcohol. Alle niveaus van roken zijn slecht voor je gezondheid, hetzelfde kan niet worden gezegd van alcoholgebruik.'

Volgens Richard Thompson, hoofd van het Royal College of Physicians, dat ziekenhuisdokters vertegenwoordigd, kunnen kleine maatregelen al enorm helpen. Zo zei hij dat het verhogen van de minimumprijs voor een unit alcohol van 45 pence naar 50 pence 3000 drankgerelateerde doden per jaar en 40.000 misdaden door overmatig alcoholgebruik kan voorkomen.

The British Beer and Pub Association ziet niets in de plannen van de artsen. 'Alcoholgebruik is het afgelopen jaar met 3 procent gedaald en 16 procent in 2004', zei een woordvoerder. 'Ook het gebruik onder jongeren neemt af. De verkoop van alcohol in Groot-Brittannië is van alle landen ter wereld het strengst gereguleerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden