Brits meisje (7) vanwege 'gevaarlijke' blindenstok van school gestuurd

Elke dag kwam het vrijwel blinde meisje Lily-Grace Hooper (7) met haar blindenstok naar een basisschool in het noorden van de Engelse stad Bristol, trots op haar zelfstandigheid. Tot begin deze week. Een veiligheidsadviseur van de Hambrook-school had vastgesteld dat leraren en leerlingen zouden kunnen struikelen over de witte stok, gemaakt van glasvezelversterkte kunststof. Volgens veel Britten is dit weer een klassiek geval van 'health and safety'-waanzin.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld David Hedges/SWNS
Beeld David Hedges/SWNS

Volgens de risico-inventarisatie zou het beter zijn als Lily-Grace aan de hand van haar moeder naar school wandelt en zich in school al tastend aan de muren voortbeweegt. 'Loop zo voorzichtig mogelijk over alle soorten oppervlak', kreeg ze behulpzaam te horen.

Door een hersenbloeding op haar vierde is het meisje aan een oog blind. In het andere ziet ze alleen licht en kleuren, maar geen diepte. De blindenstok was haar aangeraden door een blindenorganisatie.

'No win, no fee'

De staatsschool volgde het 'veiligheidsadvies' klakkeloos op. Immers, als er daadwerkelijk iemand struikelt, bestaat de kans op een kostbare letselschadezaak op basis van het uit Amerika overgewaaide 'no win, no fee'-systeem, waarbij advocaten alleen geld incasseren wanneer ze een zaak winnen.

Inmiddels heeft de Health & Safety Executive, een soort landelijke arbodienst, de school laten weten dat het verbod ondoordacht is. Deze organisatie is beducht op zaken als deze, omdat ze het arbo-beleid een slechte naam geven.

Kristy Hooper met haar zevenjarige dochter Lily-Grace Hooper. Beeld SWNS Group
Kristy Hooper met haar zevenjarige dochter Lily-Grace Hooper.Beeld SWNS Group

Korte metten

De Conservatieve regering, die graag mag mopperen over betuttelende regels uit het Brusselse, heeft jaren geleden aangekondigd korte metten te zullen maken met de vlijt van health & safety-adviseurs, maar dat blijkt matig te werken. Een 7-jarige jongen uit Worle, Somerset, kreeg vorige maand te horen dat hij niet mag voetballen bij de plaatselijke club omdat hij een bril draagt. Dat zou gevaar kunnen opleveren voor medespelers. Pas wanneer hij een Edgar Davids-achtige sportbril heeft, is hij weer welkom.

De jaarlijkse oorlogsherdenkingen gaan traditioneel gepaard met angst voor ongelukken. In het plaatsje Biggleswade bepaalde de Royal Britsh Legion, een vereniging van oorlogsveteranen, dat scouts niet zoals in voorgaande jaren achter de soldaten aan mochten marcheren. Het ophangen van grote klaprozen op de perrons van station Surbiton viel ook in verkeerde aarde. South West Trains liet ze weghalen omdat machinisten ze hadden kunnen aanzien voor rode seinen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden