Brit schrijft gespook toe aan geluiden

De Britse onderzoeker V. Tandy, verbonden aan de universiteit van Coventry, zegt een natuurwetenschappelijke verklaring te hebben gevonden voor geestverschijningen....

Tandy deed zijn ontdekking bij toeval. Tijdens laboratoriumwerk voelde hij zich onwel worden. Toen hij opkeek zag hij in zijn ooghoek een grijzige verschijning opdoemen. Tandy richtte zich op uit zijn stoel, waarop het spook terstond verdween.

Toen Tandy de volgende dag opnieuw onwel dreigde te worden, werd zijn aandacht getrokken door het trillen van een stuk bladmetaal dat in het lab stond opgesteld. Alleen een geluidsbron kon hiervan de oorzaak zijn, redeneerde hij. Bij nadere inspectie bleek de luchtververser de boosdoener: het apparaat produceerde een net niet hoorbare frequentie van 19 Hertz.

Volgens Tandy gaan de oogballen bij een dergelijke frequentie trillen, waardoor het zicht vertroebeld raakt. Bovendien veroorzaken de lage trillingen overademing of hyperventilatie, hetgeen angstgevoelens opwekt.

De Brit baseert zich op een aantal Amerikaanse rapporten over de gevolgen van vliegtuigtrillin

gen op het lichaam. De Society for Physical Research, een Britse parapsychologen-club, waarschuwt haar leden voor de bijwerkingen van infrasoon bij de observering en registratie van klopgeesten.

Tandy probeert nu te achterhalen of zijn 'infrasoon-theorie' ook opgaat voor akoestische geluidfrequenties in de natuur. Dat zou, zegt hij, kunnen verklaren waarom spoken meestal worden gesignaleerd onder slechte, stormachtige weersomstandigheden. En die komen vaak voor in Engeland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden