Brein van lsd-gebruiker lijkt erg op dat van baby; vrij en onbeperkt

Het brein van een lsd-gebruiker heeft veel weg van dat van een baby: vrij en onbeperkt. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar wat er precies gebeurt in trippende hersenen.

Dansende bezoekers van een festival in Woburn, Engeland tijdens de 'summer of love' in 1967, een tijd waarin lsd veel recreatief werd gebruikt. Beeld getty
Dansende bezoekers van een festival in Woburn, Engeland tijdens de 'summer of love' in 1967, een tijd waarin lsd veel recreatief werd gebruikt.Beeld getty

Voor het eerst hebben onderzoekers gezien wat er precies gebeurt in het brein van iemand die lsd heeft gebruikt. Mogelijk leidt dat ooit tot de medische toepassing van tripmiddelen voor aandoeningen uiteenlopend van depressie tot stervensangst.

In Londen namen twintig vrijwilligers een trip voor de wetenschap en lieten hun brein in de hersenscanner met verschillende moderne technieken in kaart brengen. Circuits die normaal in tandem met elkaar opereren, raakten van elkaar losgezongen; gebieden die eerder in verband zijn gebracht met spirituele ervaringen floepten aan en achter in het brein kreeg de visuele schors veel input van gebieden waarvan hij normaal losstaat. Alsof de lsd-gebruiker kan 'zien met zijn ogen dicht', aldus het onderzoeksteam deze week in twee los van elkaar gepubliceerde studies, in PNAS en Current Biology.

Eigenlijk, vindt onderzoeksleider Robin Carhart-Harris van Imperial College Londen, vallen in het lsd-brein de tussenschotjes weg. 'Het brein op lsd doet in veel opzichten denken aan de toestand waarin het verkeerde als baby: vrij en onbeperkt', zegt hij tegen persbureau Reuters.

'Trip zet volume van bewustzijn harder'

'Ik stel het voor als de draaiknop op de radio: je draait de ene kant op en je hebt bewusteloosheid, je draait de andere kant op en je krijgt gewoon bewustzijn.' Lees hier het interview met bewustzijnsonderzoeker Enzo Tagliazucchi.

Medische implicaties

Inzicht in het trippende brein werpt licht op wat bewustzijn precies is en heeft mogelijk medische implicaties, denken de onderzoekers. Begin jaren zestig werden er meer dan duizend studies gepubliceerd naar de gecontroleerde toediening van tripmiddelen, voor aandoeningen uiteenlopend van angsten tot alcoholverslaving - goed voor meer dan veertigduizend behandelde patiënten. Daarna raakte de stof echter uit de gratie door het uitbundige recreatieve gebruik. Sinds zo'n tien jaar is het medische psychedelicaonderzoek bezig aan een voorzichtige comeback, met onder meer verkenningen van mogelijke toepassing bij depressie en stervensangst.

Het effect van lsd op het brein is nog nooit met moderne technieken onderzocht, zegt de aan het Nederlands Herseninstituut verbonden Argentijn Enzo Tagliazucchi, een van de initiatiefnemers. 'In de jaren zestig waren dit soort studies wel mogelijk, maar toen waren de technieken er niet. En sinds de moderne technieken er zijn, is het meeste onderzoek naar lsd-gebruik verboden.'

In Londen kreeg Carhart-Harris wél toestemming om vrijwilligers via een infuus 75 microgram lsd - óf een placebo - toe te dienen. Eerder deed het team vergelijkbaar onderzoek naar psilocybine, de werkzame stof in paddo's. Met vergelijkbare uitkomsten, zegt Tagliazucchi. Het grote verschil is dat lsd heftiger en langer werkt, zodat ook het onderzoek duidelijkere resultaten oplevert.

Versmelten met het universum

In een tweede studie, vandaag gepubliceerd in Current Biology, schetst Tagliazucchi hoe het brein op lsd precies komt tot een van de opmerkelijkste ervaringen: het gevoel te versmelten met het universum. De sensatie blijkt samen te hangen met de mate waarin diverse, normaal gesproken los van elkaar opererende hersengebieden met elkaar gaan 'praten', aldus het team. Juist het gevoel van eenwording met het universum is therapeutisch belangrijk, hopen experts: misschien kan het ingesleten denkcirkeltjes van fobische, verslaafde of depressieve mensen doorbreken.

Mark Lewis, hoogleraar neurowetenschappen in Nijmegen en bekend van zijn autobiografische Memoires van een verslaafd brein herkent veel van de patronen die de Britten vonden. Zoals een afname van alfagolven, een teken dat de rem op het brein wegvalt. 'Ik heb vroeger veel lsd genomen en je vraagt je dan altijd af: waar komt dit allemaal vandaan? En hier zie je het: de hersenschors is op een ongecontroleerde manier aan het vuren.' Hardop beredeneert Lewis wat de optelsom van wegvallende connecties en aangehaalde banden tussen hersengebieden voor uitkomst zou geven: 'Het visuele systeem zou gaan doen whatever the hell it wants.'

Ook Lewis gelooft in de therapeutische mogelijkheden van lysergzuur-diethylamide, zoals lsd voluit heet. 'Deze stoffen geven je het inzicht dat jouw manier om de dingen te bekijken maar één manier is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden