Borstconstructie en ooglidcorrectie mogelijk terug in basisverzekering

Een klein aantal plastisch chirurgische ingrepen wordt vanaf 2017 mogelijk toch weer in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen. Het gaat om borstconstructies voor vrouwen en transgenders die geen aanleg hebben voor borstontwikkeling, ooglidcorrecties die een aanzienlijke gezichtsbeperking moeten verhelpen en besnijdenis bij mannen.

null Beeld .
Beeld .

De beroepsverenigingen van plastisch chirurgen, oogartsen en urologen hebben dit kortgeleden in samenspraak met Zorgverzekeraars Nederland voorgesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid. Cosmetische operaties worden sinds 2005 niet meer vergoed door de basisverzekering omdat de kosten uit de klauwen liepen. Sindsdien regent het klachten bij verzekeraars van patiënten die vinden dat hun operatie wél moet worden vergoed. Die klachten kwamen vooral van ouderen die een ooglidcorrectie willen omdat hun hangende oogleden het zicht beperken.

Minister Schippers zei dit voorjaar in het tv-programma Radar dat zij er voor open staat enkele cosmetische operaties toch weer in het basispakket op te nemen, als plastisch chirurgen en andere betrokken medische beroepsgroepen een 'scherpe lijn trekken tussen wat medisch noodzakelijk is en wat verfraaiing' van het uiterlijk is. Dat hebben zij vervolgens gedaan en hun voorstel ligt nu bij de minister. Zij heeft het Zorginstituut gevraagd voor 1 april met een advies te komen, zodat ze de eventuele uitbreiding van het basispakket in 2017 kan laten ingaan. Vandaag beantwoordt de minister Kamervragen over deze kwestie.

Strenge voorwaarden

Een borstconstructie zal alleen vergoed worden voor vrouwen en transgenders zonder borstklierweefsel. Dit omdat het ontbreken van een boezem bij hen een gevolg is van een aangeboren afwijking. Om die reden groeien er bij sommige transgenders ondanks een hormoonbehandeling geen borsten. Ooglidcorrectie zal alleen onder zeer strenge voorwaarden worden vergoed. Hetzelfde geldt voor medisch noodzakelijke besnijdenis bij mannen.

Transgenders gaat dit voorstel niet ver genoeg. Zij willen dat alle borstconstructies en ook gezichtsontharing, erectieprothesen en gelaatscorrecties worden vergoed door zorgverzekeraars om hun geslachtsverandering te kunnen voltooien en een einde te maken aan het psychisch lijden in een verkeerd lichaam te zijn geboren.

Dat lijkt kansloos, zegt plastisch chirurg René van der Hulst, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, omdat dergelijke ingrepen cosmetisch en niet medisch noodzakelijk zijn. 'Ook andere mannen en vrouwen kunnen ontevreden zijn met hun platte boezem, gezichtsbeharing, kaaklijn of neus. De twee criteria voor de overheid zijn medische noodzaak en beperking van de uitgaven. Bovendien staat in de wet dat psychisch lijden geen criterium kan zijn voor plastische chirurgie.'

Medisch ethicus Gert van Dijk, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum, stelt dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen transgenders en andere mannen en vrouwen. 'Vergoeding moet gelden voor de hele groep of niet. Er is geen reden een uitzondering te maken voor transgenders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden