Boekje vol gaten en stiltes

Dat deejays ook nog iets anders kunnen dan plaatjes draaien, is de eerste verrassing. Maar er zijn wel degelijk dj’s die een boek kunnen schrijven....

Die deejays zijn de Easy Aloha’s, de heren Bas Albers en Gerard Janssen. Zij genieten al een jaar of tien internationale faam in de Randstad met hun voorkeur voor halfgare hammondorgelmuziekjes. Tegenwoordig klussen ze wat bij als columnist. Eerder resulteerde dat in een boekje over muziek, met de intrigerende titel Zeepaardje met een hoed op.

Nu is er een tweede boek met de nog intrigerender titel Gaten en andere dingen die er niet zijn. En dat is een heel onderhoudend boekje.

Hoe de heren erop zijn gekomen mag Joost weten, maar ze hebben een aantal stukjes geschreven over gaten, stiltes en leegtes. Het gat in de kunst, het gat in de filosofie, in de politiek en vooral in de wetenschap.

Op swingende wijze fietsen ze door de wetenschaps- en cultuurgeschiedenis om ons soepel kennis te laten maken met doorgaans allesbehalve luchtige onderwerpen, zoals de hoofdstelling van de topologie, het uitsluitingsprincipe van Wolfgang Pauli en de negatieve energie zoals geponeerd door Paul Dirac. Zelfs het nog niet zo lang geleden door Juan Maldacena geformuleerde en in de theoretische natuurkunde hoogst actuele hologrammodel van het heelal leggen ze op nonchalante toon even uit.

Er zijn kernachtige vraaggesprekjes met onder anderen de wetenschappers Gerard ’t Hooft en Dick Swaab, met een zenmeester uit Utrecht en twee Amerikaanse, in ‘afwezigheden’ gespecialiseerde filosofen.

Dit alles wordt ruim gelardeerd met uitstapjes naar de beeldende kunst en de muziek. Aan bod komen de functie van het gat in het oeuvre van Kazimir Malevitsj, Yves Klein, John Cage, Wim T. Schippers, Lennon & McCartney en iedereen die daartussen zit. Een flinke dosis trivia over onderwerpen die uiteenlopen van feng shui, via Maradona tot aan de functie van de lachpauze in de sitcom, maken de boel compleet.

Alles is rijkelijk voorzien van typografische grapjes en puntige tekeningetjes van Maartje Kuiper. Een leuk boekje dat ergens in een leemte voorziet.

Sjaak Priester

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden