Blowen door pubers leidt niet tot domheid

Cannabisgebruik bij pubers heeft geen schadelijke invloed op hun intelligentie. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS op basis van grootschalig onderzoek bij tweelingen.

Mickey Steijaert
null Beeld Judith Baas
Beeld Judith Baas

Een opvallende conclusie, aangezien eerder onderzoek aantoonde dat regelmatige wiet- of hasjgebruikers na verloop van tijd een lager IQ hebben dan niet-gebruikers. Doordat het puberbrein nog volop in ontwikkeling is, zou blowen onherstelbare schade toebrengen.

Volgens de Amerikanen is er echter sprake van een schijnverband. Mensen uit armere sociale klassen hebben naast een gemiddeld lager IQ ook vaker te kampen met een cannabisverslaving. Er is daardoor een statistische samenhang tussen een laag IQ en cannabisgebruik, maar het een hoeft niet door het ander te zijn veroorzaakt.

De Amerikanen sloten zulke schijneffecten uit door gegevens te gebruiken van twee grote groepen tweelingen, in totaal meer dan drieduizend. Tweelingen hebben dezelfde genetische en sociaal-economische achtergrond. Een verschil in IQ kan daaraan in ieder geval dus niet liggen.

Slagen om de arm

Het IQ van de deelnemers werd tweemaal gemeten, rond het 10de en rond het 18de levensjaar. En wat bleek? Bij blowende pubers was het IQ niet significant lager dan bij hun niet-blowende tweelingbroer of -zus.

Raymond Niesink, toxicoloog bij het Trimbos instituut, vindt het tweelingenonderzoek mooi uitgevoerd. Hij houdt desondanks nog een paar slagen om de arm over de conclusies. Zo is niet duidelijk hoe vaak de bevraagde participanten een joint opstaken, en welke doses wiet of hasj ze gebruikten. 'Daarnaast is het IQ van de tweelingen op hun 18de gemeten. Het is goed mogelijk dat schade door cannabisgebruik pas op latere leeftijd zichtbaar wordt.'

Hoe cannabis precies het brein beïnvloedt is grotendeels onbekend. Blowen in de puberteit kan de prefrontale cortex aantasten, wat mede kan leiden tot schizofrenie. Maar of en hoe dit intelligentie beïnvloedt, is nog onduidelijk, zegt Niesink.

Sowieso is het onderzoek voor pubers geen vrijbrief om maar aan de joint te gaan, waarschuwt hij. 'Als je stoned in de klas zit, kun je de les niet volgen, dat heeft natuurlijk ook invloed op je IQ. Bovendien: hoe vroeger je je eerste joint opsteekt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk in een verslaving belandt.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden