Bleker verwacht einde aan importverbod Rusland 'binnen enkele dagen'

Nederlandse bedrijven kunnen waarschijnlijk de export van groenten naar Rusland 'binnen dagen, niet weken' hervatten, als experts van beide landen overeenstemming bereiken over de voedselcontrole. Dat maakte staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker woensdagavond bekend na consultaties met de Russische autoriteiten.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw), onderweg naar de persconferentie waar hij zal reageren op het Russische importverbod van Europese groenten.Beeld anp

Bleker toonde zich uitermate tevreden over het resultaat van de besprekingen. 'Er is licht aan het eind van de tunnel.' Vorige week donderdag kondigde Rusland een algeheel importverbod af voor alle groenten uit de Europese Unie in verband met de uitbraak van de dodelijke EHEC-epidemie.

De Europese Unie reageerde ontstemd over de 'disproportionele' maatregel en waarschuwde dat deze de kansen op Russische toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zou verkleinen. Premier Vladimir Poetin zei echter dat hij niet van plan was de gezondheid van zijn burgers op te offeren aan de WTO. 'Komkommers waar mensen aan doodgaan stinken echt en we gaan niet omwille van de geest (van de WTO-afspraken, red.) onze mensen vergiftigen'.

Controles

Bleker hoopt echter dat Nederlandse en Russische experts het de komende dagen eens kunnen worden over controleafspraken van Nederlandse groente. Daarbij gaat het om de herkomst, de certificering, teeltmethodes en de testmethode die moet worden uitgevoerd door een onafhankelijk instituut. Nederland heeft al circa 500 monsters getest de afgelopen dagen en komt goed beslagen ten ijs, aldus Bleker.

'Als wij het daarover eens worden, dan is de weg vanuit Nederland voor export naar Rusland weer open. Het is belangrijk dat bij Rusland de wil bestaat om met ons concrete afspraken te maken.' Volgens Bleker stellen de Russen het ook op prijs dat hij persoonlijk naar Moskou is gekomen om de Nederlandse situatie toe te lichten. 'Mijn Russische collega vertelde me dat ik de eerste EU-minister ben die voor bespreking van deze acute crisis naar Moskou is getogen.'

Politiek

Het importverbod voor alle EU-groenten (dat tot dusver, behalve in Saoedi Arabië weinig navolging heeft gekregen) is een heikele politieke kwestie, omdat Rusland jaarlijks voor 850 miljoen euro groenten uit Europa importeert. Ook Nederlandse boeren worden hard getroffen. Zij exporteren jaarlijks voor zo'n 150 miljoen euro aan groenten naar Rusland en hoopten het verlies van de (nog grotere) Duitse exportmarkt deels in Rusland goed te kunnen maken.

Vandaag begint in Nizjni Novgorod de EU-Rusland-top die tweemaal per jaar wordt gehouden. Waarnemers uit beide blokken hopen dat Rusland deze gelegenheid zal aangrijpen om zijn standpunt te versoepelen. Maar tot nader order eist Moskou dat eerst informatie beschikbaar moet komen over de precieze herkomst van de EHEC-bacterie voordat herziening van het importverbod kan worden overwogen.

Nederlandse sector

Bleker bestreed in Moskou dat zijn bezoek de EU-diplomatie jegens Rusland verbrokkelt. 'Ik ben hier voor de verdediging van de belangen van de Nederlandse voedselsector. Maar als op deze manier stapsgewijs ook het importverbod tegen andere landen kan worden opgeheven, profiteert de hele EU ervan.'

Eerder op de dag, bij een bezoek aan een markt in de Russische hoofdstad, toonde Bleker sympathie voor de Russische zorgen en de aankondiging dat Rusland zijn eigen productie zal opkrikken om eventuele tekorten te voorkomen. 'Ik begrijp heel goed de Russische wens om de lokale productie te versterken. Elk land moet naar een goed evenwicht zoeken tussen lokale voedselproducten en import.'

Augurk

Zijn inlevingsvermogen ging echter niet zover dat hij een gepekelde knoflookteen, een lokale lekkernij, wilde proberen. Een Russische augurk nam hij wel aan, al at hij hem niet helemaal op. Nederlandse groenteproducten zijn ondertussen nog volop aanwezig in de schappen van de Moskouse supermarkten. Deels gaat het om al geïmporteerde voorraden, deels om groenten die in 'blanco dozen' aan winkels worden aangeboden.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden