Blaasslot

Het kabinet is voorstander van het alcoholslot, een startonderbreker voor auto’s. Een notoire dronkenlap die in zijn auto wil rijden, moet voor het wegrijden eerst op een van rechtswege verplicht blaaspijpje blazen....

Het blaasapparaatje is – na veel veroordelingen en verkeersboetes vanwege rijden onder invloed – een soort laatstekansactie van justitie. De keus is: een zelfbetaalde alcoholtester voor twee jaar in de auto (1.200 tot 2.000 euro) of intrekking van het rijbewijs.

Een kwart van de verkeersdoden komt door alcoholgebruik, schat de stichting verkeersveiligheidsonderzoek SWOV. Er zijn tienduizend potentiële slotgebruikers per jaar. Als driekwart van hen voor zo’n slot kiest – een extreem hoge schatting: de buitenlandse ervaring is gemiddeld 10 procent – voorkomt dat 30 tot 35 alcoholdoden per jaar, 15 procent van het totale aantal alcoholdoden in het verkeer.

Minister Eurlings van Verkeer voorziet dat het alcoholslot voor 2010 wordt geïntroduceerd. ‘Rijden met alcohol wordt hiermee onmogelijk gemaakt’, claimt de minister. Wat niet zo is, blijkt uit zijn eigen onderzoek onder tachtig Friese (in dubbel opzicht nuchtere) vrijwilligers. Zij probeerden elf weken achtereen een alcoholslot in hun auto uit. Uit het vorige week gepubliceerde onderzoekje blijkt dat dertien van de deelnemers hebben geprobeerd het slot te omzeilen; zeven slaagden erin hun auto te starten zonder te blazen. Twee deden dit zo slim, dat de sofware de omzeilfraude niet registreerde.

Over effectiviteit wordt niet gerept. Voorkomt zo’n alcoholsensor dat iemand opnieuw in de fout gaat? Het ministerie van Verkeer verwijst naar ervaringen in de VS, Zweden en Canada. Daaruit zou blijken dat ze ‘goed zijn voor de verkeersveiligheid’.

Het ultieme geweten van de wetenschap, de Cochrane Library, denkt daar anders over. Australische onderzoekers hebben in 2004 voor dit Britse instituut de literatuur doorgevlooid. Zij vonden een goed opgezette studie en tien minder goede onderzoeken. Volgens de goede, uit 1999, uitgevoerd in de Amerikaanse staat Maryland, is het terugvallen in de oude gewoonte – drinken in combinatie met autorijden – met 60 procent afgenomen. Maar, schrijven de Australiërs, voor het onderzoek zijn alleen goed gemotiveerde types geselecteerd; de studie is niet representatief voor een gewone populatie. Bovendien: het mooie resultaat verdween direct nadat de blaasapparaatjes na een jaar uit de auto waren verwijderd. De andere tien studies geven wisselende (niet zo spectaculaire) resultaten over de effectiviteit tijdens de blaasperiode, maar komen op één punt overeen: er is geen enkel bewijs dat een tot twee jaar sensorrijden terugval later voorkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden