Biologisch bij groente en fruit is nog steeds logisch

Het vergelijkend onderzoek naar biologische en niet-biologische groenten van de Consumentenbond, waarmee de Volkskrant gisteren opende, mist nuancering. Het gaat om een momentopname in een bepaald seizoen....

John van der Rest

Het onderzoek van de Consumentenbond is gedaan naar een keur aangroenten, terwijl per biologisch bedrijf grote verschillen in hoeveelhedenstoffen zichtbaar kunnen zijn. Hoe langer een boer biologisch werkt, hoemeer dit van invloed is op de voedingskwaliteit van zijn groenten.

Veel groenten en fruit eten, is altijd goed voor de gezondheid, of zenu biologische geteeld zijn of niet. Maar, incidenten daargelaten, alleende biologische teeltwijze kan de zekerheid bieden dat de groenten en hetfruit vrij zijn van kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Wie onderzoekt nueens wat de cocktail van pesticiden over langere tijd betekent voor onzegezondheid?

De Europese Commissie zal volgens Milieudefensie deze week weer achtpittige bestrijdingsmiddelen goedkeuren voor gebruik in de intensievelandbouw. De biologische landbouw laat al jaren zien dat die middelen nietnodig zijn als de consument bereid is meer te betalen voor pure, schoneproducten.

Biologische landbouw wordt nog steeds als apart bestempeld. Maar juistde industriële landbouw, met z'n kunstmest en bestrijdingsmiddelen,bestaat pas sinds het begin van de vorige eeuw. Voor die tijd was al onzelandbouw biologisch.

Gezondheid gaat verder dan alleen groenten en fruit. Het belang vannatuurlijke landbouw voor biodiversiteit, schoon water, vruchtbaarheid vande bodem en dierenwelzijn, staat buiten kijf. Mijn gezonde verstand zegtme dat dat ook goed is voor mijn gezondheid. Dat lijkt me logisch.

John van der Rest

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden