Bijzondere game releases vlak voor de feestdagen

Horror! Historie! Batman! Sir Edmunds gamespecialist kiest de opmerkelijkste nieuwe releases voor de cadeaudagen.

Peter van Ammelrooy
Assassins Creed Unity Beeld Ubisoft
Assassins Creed UnityBeeld Ubisoft

Jubilerende jolijt

De laatste Batman-films mogen dan visueel een spektakel zijn, ze zijn ook humorloos. LEGO Batman 3: Beyond Gotham heeft daarvan geen last. Bij de derde vertelling over de wreker met het vleermuizenmasker gutst scherts en charme uit elke porie. Naast Batman passeren 150 andere superhelden en superschurken de revue. De formule is onveranderd: versla vijanden en bouw ontsnappingsmiddelen uit steentjes. De lol zit hem in de details. De beste manier om 75 jaar Batman te vieren.

PC, PlayStation 3 en 4, PS Vita, Xbox 360 en One, Wii U, 3DS. 7+

Historisch correct

Hoe was het om in Parijs te leven tijdens de Franse Revolutie? Dat hing sterk af van je sociale status. In Assassin's Creed: Unity zien we Parijs door de ogen van de assasijn Arno Dorian, die de ware toedracht van de grote omwenteling ontrafelt. Deze zevende Assassin's Creed keert terug naar de wortels van de serie, met een huurmoordenaar die als een parkour-beoefenaar avant la lettre over de daken davert op weg naar zijn volgende missie.

PC, Xbox One, PlayStation 4. 18+

Kosmische kwijl

In Alien: Isolation gaat Amanda op zoek naar haar moeder. Dat is Ellen Ripley, de protagoniste uit de sf-filmklassieker Alien en talloze sequels. Zo moeder, zo dochter: ook Amanda komt in een ruimteschip terecht waarin monsters de bemanning opjagen en opslobberen - een lot dat ook Amanda wacht als de speler haar vege lijf niet redt. Alien: Isolation is opgebouwd als een spookhuis en minder dan een schiettent zoals vorige Alien-games. De game geeft de speler voortdurend het gevoel dat kwijldruppels van het monster in zijn nek druppelen.

PC, PlayStation 3 en 4, Xbox 360 en One. 18+

Alien: Isolation Beeld SEGA
Alien: IsolationBeeld SEGA

Kevins kaartenhuis

Drie redenen om Call of Duty: Advanced Warfare te kopen. 1. Kevin Spacey. 2. Kevin Spacey. 3. Kevin Spacey. De ster uit American Beauty, The Usual Suspects en House of Cards leent zijn gelijkenis en stem aan deze soldatensimulator. Spacey figureert in de filmische scènes waarin het plot zich ontrolt: anno 2045 droomt hij als hoofd van een private militaire organisatie van wereldoverheersing. Zijn bionisch opgevoerde soldaten stuiteren als sprinkhanen over het slagveld. Het voegt een boeiend element toe aan een formule die sleets dreigde te raken.

PC, PlayStation 3 en 4, Xbox 360 en One. 18+

Kevin Spacey in Call of Duty: Advanced Warfare Beeld Activision
Kevin Spacey in Call of Duty: Advanced WarfareBeeld Activision

Pluche plezier

Pluche plezier Sackboy, de textielen held met rits in de buik uit LittleBigPlanet 3. Achter het aaibare uiterlijk gaat evenwel een knappe platformer schuil, een spel waarin Sackboy klimmend, springend, zwemmend en vliegend een weg moet vinden langs hindernissen, valstrikken, kolkende rivieren, instortende decors, valbijlen en cirkelzagen. In zijn derde avontuur krijgt Sackboy hulp van drie kameraden, elk met bijzondere eigenschappen. Wie wil, kan zijn eigen obstakelparcours ontwerpen en dat online delen met andere liefhebbers. Daar zijn miljoenen eigengebakken levels te vinden.

PlayStation 3 en 4. 7+

Little Big Planet 3 Beeld Sony Computer Entertainment
Little Big Planet 3Beeld Sony Computer Entertainment

Duizendvoudig delirium

Laat stáán dat energiedrankje is het devies in Sunset Overdrive. Daarin breekt een mutantenplaag uit nadat mensen te veel Overcharge Delirium XT hebben geconsumeerd (de productnaam van het energiedrankje had ze moeten alarmeren). De overlevenden moeten zich schietend, klimmend en klauterend uit de benen maken. Wie de grond raakt, is zijn leven niet zeker. Spelers moeten hun personages over metalen rails tussen gebouwen laten roetsjen alsof ze skateboarden, terwijl ze de mutanten met de vreemdste wapens om zeep helpen. Alles aan Sunset Overdrive is overdreven. Nooit eerder was nakende apocalyps zo amusant.

Xbox One. 16+

Sunset Overdrive Beeld Microsoft Studios
Sunset OverdriveBeeld Microsoft Studios

Davernd decor

Al tien jaar lang brengt Ubisoft games uit onder de titel Far Cry. De details variëren, maar elke keer krijgen we te maken met een psychopaat op een of andere exotische locatie. In Far Cry 4 heet hij Pagan Min, en maakt in roze kleren de boel onveilig in een fictieve streek in de Nepalese Himalaya. Het levert een spannend avontuur op in een adembenemend landschap. Far Cry 4 tekent ook, voor de eerste keer sinds Hannibal Barkas over de Alpen trok voor de comeback van de olifant als strijddier.

PC, PlayStation 3 en 4, Xbox 360 en One. 18+

undefined

Kosmische kolos

Geef The Halo The Master Chief Collection cadeau en de gamende huisgenoot is de vier volgende Sinterklazen zoet. Microsoft recyclede voor zijn nieuwe Xbox One-spelcomputer vier avonturen rond de Master Chief. Deze futuristische supersoldaat moet voorkomen dat het mensdom het onderspit delft tegen buitenaards gespuis. De legendarische sf-schietspellen hebben een megapixelinjectie gehad. Aan de fraaie compilatie zijn kleine speelfilms toegevoegd die de geesten rijp moet maken voor Halo 5, dat volgend jaar verschijnt. Hollands: 4 spellen voor de prijs van 1.

Xbox One. 16+

undefined

Halo: The Master Chief Collection Beeld Microsoft Studios
Halo: The Master Chief CollectionBeeld Microsoft Studios

Zang & Dans

Hongert er nog iemand naar karaoke- en dansgames, nu elke kraai heeft meegedaan aan The Voice of Holland en iedere stijve hark aan So You Think You Can Dance? Kennelijk. SingStar Ultimate bevat 30 nummers om na te zingen, variërend van The Lumineers tot Lady Gaga. Sony's karaokespel borduurt voort op de oude formule. Just Dance 2015 bevat meer dan veertig dansbare songs, de oudste stamt uit 1964 (een sirtaki uit Zorba the Greek).

Just Dance voor PlayStation 3 en 4, Xbox 360 en One, Wii U en Wii. 3+.
SingStar Ultimate voor PlayStation 3 en 4. 7+.

Hemelse gerecht

Skylanders is de perfecte kruising tussen game en bordspel voor de jonge gamer. Aan een (spel)computer maak je een podiumpje vast waarop je plastic figuurtjes plaatst. Die komen tot leven in de game. Elk wezentje heeft zijn unieke eigenschappen, dus zet je telkens het meest geschikte poppetje in. Trap Team voegt een variatie toe: je kunt nu ook vijanden gevangenzetten, om ze toe te voegen aan je team. Skylanders is de perfecte consumentenval: er zijn 21 Trap Masters, à 11 euro per stuk.

PC, PlayStation 3 en 4, Xbox 360 en One, Wii, Wii U, 3DS, iOS en Android. 7+

undefined

Sexy heks

Wie Bayonetta 2 ziet, is verlost van het waanidee dat Nintendo alleen kindervermaak biedt. De titelheld is een heks - het knappere nichtje van de Amerikaanse politica Sarah Palin - met een latexfetisj en de kracht van tien Badr Hari's. Ze bevecht kwaadaardige engelen, verslaat monsters en rijdt met een motor tegen een opstijgende raket op. De game staat bol van de erotische toespelingen en symboliek. In zijn soort verbluffend.

Wii U. 16+

undefined

Sociaal Racen

Autorijden is een solitaire bezigheid: vandaar de files. De racegames Driveclub en Forza Horizon 2 maken er een groepsgebeuren van. Forza introduceert de 'co-op bucketlist', een serie wedstrijden waarin de speler online een kennis of een onbekende uitdaagt. Hij kan clubs opbouwen tot duizend leden en racen tegen een 'drivatar', een vitruele invaller voor een racemaat, als die niet online is. In Driveclub stel je een team samen van maximaal zes coureurs, met wie je het tegen concurrenten online opneemt. De opzet biedt ook kansen aan de zwakkere broeders van het asfaltgilde, omdat het teamresultaat geldt. Driveclub en Forza Horizon 2 laten je plaatsnemen achter het stuur van de bolides uit je wildste dromen. De wegen voeren langs prachtige locaties en zijn ontdaan van de grootste ergernis van de automobilist: andere weggebruikers. De makers vullen hun autopark constant aan.

Driveclub voor PlayStation 4
Forza Horizon 2 voor Xbox 360 en One. 3+

Geliefde griezel

De Japanner Shinji Mikami is een begrip onder de liefhebbers van survival horror, waarin de gamer in een schemerwereld continu de stuipen op het lijf wordt gejaagd. The Evil Within tikt alle gebruikelijke hokjes op de horrorlijst aan: donkere gangen in een verlaten psychiatrisch ziekenhuis met ontspoorde artsen, met bloed besmeurde muren, vloer vol met slijm, aangevreten lijken, gedrochten uit nachtmerries en een geluidsband van de firma Dood & Verderf. Ondanks een rammelend verhaal en vlakke personages Japans gegriezel op zijn best.

PC, PlayStation 3 en 4, Xbox 360 en One. 18+

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden