Bijna helft van mensen breekt contact met familie

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen contact meer met één of meer familieleden.

Ronald Veldhuizen
null Beeld HH
Beeld HH

Het was nieuws dat in december door heel het land gonsde. Familieruzies, meestal om geld en erfenissen, komen steeds vaker voor en maar liefst 47 procent van de Nederlanders heeft daarom het contact verbroken met één of meer familieleden, bleek uit de zogeheten Familiemonitor 2015. Het bericht was goed voor onder meer de NOS, De Telegraaf, AD, BNR Nieuwsradio en dagblad Metro.

Interessant, maar of het klopt is maar de vraag. Het idee dat familieruzies om geld blijven toenemen past namelijk verdacht goed in het straatje van de club die het onderzoek liet uitvoeren: Netwerk Notarissen. Des te banger mensen voor familieruzies zijn, des te meer werk voor die notarissen natuurlijk.

Maar wie weet is die angst voor familieruzies in dit geval terecht. En dus e-mailen we begin december Netwerk Notarissen: waar is het onderzoek en hoe is dat dan uitgevoerd? Twee maanden verstrijken zonder antwoord te krijgen. Tot afgelopen week het rapport online verschijnt.

Dat is weinig indrukwekkend, helaas: de peiling is onder 1700 mensen via internet uitgevoerd, met zogenaamde river sampling als steekproeftechniek. Dat klinkt heel professioneel, maar betekent eigenlijk gewoon dat je op internet uitnodigingen verstuurt en afwacht wie de enquête invult. Ook weten we niets over de wervingstekst. Het geheel is weinig representatief voor de Nederlandse bevolking; iets dat bij online enquêtes vaker voorkomt.

Het is daarom goed mogelijk dat die 47 procent Nederlanders met verbroken familiecontacten flink naast de werkelijkheid zit. Dat blijkt inderdaad het geval, afgaande op de veel representatievere Netherlands Kinship Panel Study (NKPS), een grote peiling die een dwarsdoorsnee van familierelaties in ons land tracht te onderzoeken. Op ons verzoek geeft socioloog Martijn Hogerbrugge van Cardiff University de getallen: zo'n 12 tot 13 procent van de Nederlanders heeft het contact met een of meerdere familieleden verbroken. Daar zit wel een onzekerheidsmarge aan vast, maar veel meer zullen het er niet zijn.

De moraal: het zit er dik in dat notarissen op uw portemonnee azen, in plaats van gierige familieleden.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden