Bijensterfte in Nederland op laagste niveau in jaren

Nederlandse honingbijen hadden dit jaar een succesvolle overwintering. De sterfte is de laagste sinds jaren. Dat blijkt uit de jaarlijkse Honingbijen Surveillanceprogramma van Naturalis Biodiversity Center en Wageningen UR in samenwerking met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.

Beeld Thinkstock

In Nederland vormt wintersterfte de grootste bedreiging voor de honingbij. Door de afwezigheid van bloemen en nectar is de bij afhankelijk van de voedselvoorraad in de eigen kast. Is die ontoereikend, dan dreigt de hongerdood. Daarnaast vormen ziekten en parasieten een gevaar.

Voor de surveillance turfden 500 willekeurig geselecteerde Nederlandse imkers hoeveel bijenkolonies de winter in gingen en hoeveel er levend uitkwamen. De aanwezigheid van de koningin, het vruchtbare vrouwtje dat cruciaal is voor de voortplanting, is daarbij het belangrijkste kenmerk.

Van de 5919 overwinterende kolonies haalden liefst 5537 het voorjaar. Een sterfte van circa 6,5 procent. Twee jaar terug lag dat percentage nog op 8,6% en in 2011 rond de 20 procent.

Beter op de winter voorbereiden

Het onderzoek naar de redenen voor het succes van dit jaar is nog niet afgerond. Maar het lijkt erop dat imkers hun bijen steeds beter op de winter voorbereiden, vertelt bijenonderzoeker Koos Biesmeijer van Naturalis. 'Imkers die honing oogsten moeten die vervangen door suikerwater, anders verhongert de kolonie. Het lukt de imkers tegenwoordig beter om in te schatten hoeveel suikerwater nodig is. Bovendien is de parasietenbestrijding nu effectiever, omdat ook de kleine hobbyimkers op de juiste momenten in het jaar maatregelen treffen, zelfs als dat ten koste gaat van de kerstvakantie of een dagje uit bij mooi strandweer.' Daarnaast was het dit jaar een milde winter, volgens Biesmeijer ook een belangrijke factor.

Imker Frank Moens van de Nederlandse Bijenhoudervereniging onderschrijft deze verklaring. Daaraan voegt hij toe dat ook het Nederlandse volk een steentje bijdraagt. 'Er zijn allerlei initiatieven om het land bloemenrijker te maken, van extra bloembakken op het balkon tot het aanleggen van enorme bloemenvelden. Niet alleen de honingbij, maar ook andere bijensoorten profiteren daarvan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden