Bij welke temperatuur overleeft een potplant de vrachtwagen?

Jaarlijks publiceren Nederlandse wetenschappers 172 duizend onderzoeken. In deze rubriek een greep uit de ontdekkingen die bijna onopgemerkt waren gebleven.

Martijn van Calmthout
Vraag is steeds hoe het product zich onder transport en opslag houdt, wat er wel mee kan en wat niet, hoe snel het van A naar B moet om het goed genoeg te houden. Beeld anp
Vraag is steeds hoe het product zich onder transport en opslag houdt, wat er wel mee kan en wat niet, hoe snel het van A naar B moet om het goed genoeg te houden.Beeld anp

Zelfs in het verwaarlozen van de kamerplanten heb je baas boven baas en die baas huist niet geheel toevallig in Wageningen. Bij de sectie Naoogsttechnologie van de WUR kunnen ze als geen ander planten stress bezorgen. Honderden anthuriums, cyclamen of orchideeën staan er in Wageningen zonder water, te koud of juist te warm. Voor de wetenschap en voor de commercie, van telers en transporteurs tot detailhandel. Die willen weten hoe hun handelswaar het zal houden en hoe het eventueel nog beter kan. Duurzamer ook.

En uiteindelijk dus ook voor de consument, zegt projectleider Esther Hogeveen. Met onder anderen haar collega Eelke Westra voert ze al jaren onderzoeken uit naar kwaliteitsbehoud in de professionele keten tussen kweek en aankoop. Van potplanten, zoals waarvoor we hen vandaag bellen, maar ook voor groenten, fruit, snijbloemen.

Buitenbeentje

Vraag is steeds hoe het product zich onder transport en opslag houdt, wat er wel mee kan en wat niet, hoe snel het van A naar B moet om het goed genoeg te houden.

De potplant is wel een buitenbeentje in dat geheel, zegt Westra, omdat die nu eenmaal een kluit heeft en dus als het goed gaat gewoon leeft. Zoiets stelt aanvullende eisen aan de logistiek. Welke, dat kunnen betrokken partijen uitdokteren dankzij wiskundige modellen die onder meer in Wageningen worden ontwikkeld.

Wie? Esther Hogeveen en Eelke Westra.
Hun specialiteit? Naoogsttechnologie, Wageningen University & Research.
Originele titel publicatie? On the validation of improved quality-decay models of potted plants.
Vrij vertaald? Betere wiskunde voorspelt beter hoe de plant zich voelt.

Voorspelling

Water, temperatuur, licht, zon, zelfs gehots bij transport en hoe lang het allemaal duurt: het speelt allemaal een rol bij de terugloop van de potplantenkwaliteit. Voer de gegevens daarover in de formules die in Wageningen zijn opgesteld en er komt een voorspelling uit over hoe goed de plant zal zijn die de klant in de winkel treft.

In de nieuwe publicatie, die in de wonderlijke tijdschriftenlogica officieel pas volgend jaar verschijnt, is een aantal van die Wageningse kwaliteitsverval-modellen nog eens goed tegen het licht gehouden.

18 graden

Validatie, heet zoiets in onderzoekersjargon. Nodig omdat de ene plantensoort de ander niet is. De één kan droogte hebben, maar warmte niet. De ander net omgekeerd. En modelleren kan, maar het is ook geen mechanica. Zo bleken de beproefde anthuriums de eerdere soortgenoten keurig na te doen. Maar bleek ook dat orchideeën toch gevoeliger voor koude episodes dan eerder had geleken. Per plant moet het model goed worden ingesteld, is de conclusie.

Uit de talloze grafieken in het artikel, gebaseerd op experimenten in de Wageningse klimaatkamers, blijkt dat deze planten zich bij transport het beste houden bij circa 18 graden. Dat is al warmer dan snijbloemen als rozen, die het best vervoerd worden bij 0,5 graden. Maar bij de consument thuis is dat natuurlijk behoorlijk fris, tekent Westra aan. 'Anderzijds kun je thuis de plant in het licht zetten of juist niet. En water geven als het nodig is, natuurlijk.'

Als we ons best doen wel, ja.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden