Bij grieppandemie 62 miljoen doden voorzien

Bij een toekomstige grieppandemie vallen 62 miljoen extra doden, berekenen Amerikaanse en Australische epidemiologen van onder ander Harvard University in Cambridge (Massachusetts)....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Het overgrote deel (96 procent) van hen woont in ontwikkelingslanden. In vooral de laag-inkomenlanden in Azië, schrijven ze in een artikel in The Lancet van zaterdag.

De onderzoekers namen de grieppandemie van 1918 - 1920 als referentie. Tijdens die Spaanse grieppandemie zijn naar schatting twintig tot honderd miljoen mensen overleden. Ze bekeken de overlijdensstatistieken van tientallen landen uit die tijd.

Het aantal griepdoden voor de pandemie in een land vergeleken ze vervolgens met het aantal griepdoden tijdens en na de pandemie. Op basis daarvan schatten ze het aantal extra doden wat tussen 1918 - 1920 is gevallen.

Aan de hand daarvan berekenden ze per land en/of regio het aantal sterfgevallen bij een toekomstige pandemie. Veroorzaakt door een uiterste besmettelijke en dodelijke vogelgriepstam H5N1.

In een jaar zullen er 51 - 81 miljoen doden vallen, berekenen ze. Het aantal doden per land en per regio kan enorm verschillen, stellen de Amerikaanse statistici. In arme landen ligt dat (in relatie tot het inwonertal) soms dertig maal maal hoger dan in rijke, ontwikkelde nummer.

In arme landen als China zullen volgens de Engelse auteurs dertien miljoen doden vallen. In India elf miljoen extra doden. In alle westerse landen, aangesloten bij de OESO, zullen totaal een kleine elf miljoen mensen sterven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden