Biggen onder verdoving castreren in de narcosebox

Onderzoekers hopen over ongeveer een halfjaar te weten of de narcosebox een alternatief is voor het onverdoofd castreren van de dieren....

ANP

Biggen worden gecastreerd om te voorkomen dat vlees een ‘berengeur’ krijgt. Zonder castratie scheidt 5 tot 10 procent van het vlees van de mannelijke varkens een penetrante geur af als het wordt gebraden. De biggen lijden pijn tijdens de ingreep die nu zonder verdoving gebeurt. Uitgezocht wordt hoe de biggen kunnen worden verdoofd zonder dat dit ze extra stress of pijn bezorgt.

In de nu bedachte narcosebox worden de dieren verdoofd met een lage concentratie CO2 (kooldioxide). Voordeel is dat de varkenshouders de verdoving zelf kunnen toepassen en er dus geen dierenarts meer hoeft langs te komen. Bovendien zouden de biggen tijdens de narcose direct een oormerk en een ijzerinjectie kunnen krijgen.

De onderzoekers denken dat deze methode voordelen biedt in vergelijking met bijvoorbeeld het plaatselijk verdoven van de dieren. In het onderzoek wordt ook gekeken naar het nut van een langer werkende pijnstiller.

Overigens ziet de ASG het verdoofd castreren nadrukkelijk als een tijdelijke oplossing: ‘Op lange termijn is het wenselijk dat castreren volledig overbodig wordt’. De wetenschappers denken de zogeheten genomische technieken te hebben die, in combinatie met aangepaste voeding en huisvesting en detectie aan de slachtlijn, de castratie van biggen uiteindelijk overbodig maken. Het duurt zeker nog vijf tot tien jaar voordat fokkerijen met die kennis aan de slag kunnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden