Betalen met een selfie: het kan straks voor het eerst in Nederland

Weg met de pincode, leve de selfie. Nederland is het eerste land ter wereld waar consumenten betalingen kunnen verifiëren door zichzelf met hun mobiele telefoon te fotograferen. Als voorbereiding op een wereldwijde introductie volgend jaar gaan 750 klanten van Mastercard de komende drie maanden de bugs in deze biometrische betalingsmethode  opsporen.

Peter van Ammelrooy
Arjan Bol. Beeld anp
Arjan Bol.Beeld anp

Het Amerikaanse creditcardbedrijf heeft zijn oog op Nederland laten vallen als proeftuin voor betalen via gezichtsherkenning, 'omdat Nederland voorop loopt bij de invoering van nieuwe betalingsmethoden', zegt country manager Arjan Bol . Alle Nederlandse pinpassen zijn in tegenstelling tot andere landen voorzien van een chip, die fraude ingewikkelder maakt.

De meeste banken hebben vorig jaar contactloos betalen geïntroduceerd, waarbij consumenten kleinere bedragen afrekenen zonder pincode in te toetsen, gewoon door hun pinpas of mobiele telefoon langs een scanner te halen. Online-betalingen zijn vereenvoudigd door iDeal, een standaard die sinds 2005 door alle banken wordt ondersteund en door de meeste webwinkels wordt geaccepteerd.

Eenvoudiger betalen
Betalingen goedkeuren via een selfie wordt niet louter geïntroduceerd als alternatief voor de pincode of andere vormen van authenticatie, zegt Ajay Bhalla, hoofd beveiliging van MasterCard. 'Wachtwoorden zijn niet per definitie onveilig, maar worden niet altijd veilig gebruikt. Consumenten gebruiken wachtwoorden die te gemakkelijk zijn te raden, gebruiken dezelfde toegangscode voor meerdere websites of schrijven ze op en plakken ze op hun computerscherm.' De selfieverificatie is volgens Bol en Bhalla toch vooral bedoeld om betalingen nog eenvoudiger te maken: 'Je wachtwoord vergeten leidt ertoe dat een betaling onnodig lang duurt.'

Strikt genomen gebruikt de nieuwe betalingsmethode een 'videoselfie', want tijdens de controle van het gezicht op een mobiele telefoon wordt de consument geacht zeker een keer met de ogen te knipperen. Zo wil MasterCard voorkomen dat fraudeurs foto's of beelden op een mobieltje gebruiken om de beveiliging te omzeilen.

'Niet lachen'
Het maakt voor de selfieverificatie niet uit of de consument zijn baard afscheert of een ander kapsel neemt. Bij gezichtsherkenning checkt een computer de afmetingen en de vorm van oog, neus, kaak en jukbeenderen en de afstand daartussen. Op het allereerste zelfportret bij aanmelding voor de service mag de gebruiker, net als op de foto voor een paspoort, niet lachen. Een lachend gezicht is moeilijk te herkennen.

Brildragers moeten hun bril afdoen als ze zich met een selfie willen laten identificeren. Het systeem kan iemands gelaatstrekken anders niet goed zien en van de kaart raken van de reflectie. Een weerspiegeling zou er ook op kunnen duiden dat er een foto-afdruk of schermbeeld wordt gebruikt om in te loggen.

Internetbetalingen
De selfiebetaling kan voorlopig alleen worden gebruikt bij betalingen op internet, nog niet bij het afrekenen van een brood bij de bakker. In 2014 werd aan de toonbank nog altijd 3,7 miljard keer met contanten afgerekend, tegen 2,9 miljard betalingen met pin. Pinnen neemt wel toe, aldus Betaalvereniging Nederland, net als online betalingen. Meer dan de helft daarvan, 180 miljoen transacties, werd in 2014 afgehandeld door iDeal, 11 procent met creditcards en 4 procent met PayPal, waarbij de consument betaalt met zijn e-mailadres en een wachtwoord.

In onderstaande video is vanaf 1 uur en 17 minuten te zien hoe de techniek in de praktijk werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden