Bètacanon van start met aflevering nul

Met een eerste aflevering over het getal nul begint de Volkskrant zaterdag aan de publicatie van een eigen bètacanon. In de loop van het jaar worden vijftig onderwerpen behandeld uit de exacte wetenschappen en techniek waar iedere Nederlander iets vanaf zou moeten weten....

De Volkskrant Bèta-canon is geïnspireerd op de geschiedeniscanon voor Nederland van de commissie-Van Oostrom, die vorig najaar werd gepresenteerd. Destijds stelden velen dat daarin de rol van de natuurwetenschappen voor de historische ontwikkeling van Nederland betrekkelijk onderbelicht was gebleven. Zo werd het ontbreken van de invloedrijke zeventiende-eeuwse wis- en natuurkundige Christiaan Huijgens als een grote omissie ervaren.

Een groep hoogleraren onder voorzitterschap van de Amsterdamse Spinozaprijs-winnaar Robbert Dijkgraaf boog zich de afgelopen maanden op uitnodiging van de krant over de inhoud van een bètacanon.

Zaterdag schrijft de commissie in een verantwoording dat de vijftig gekozen onderwerpen niet als een eenzijdig dictaat moeten worden gezien, maar als een uitnodiging tot discussie over de vraag welke bètakennis bij de algemene ontwikkeling hoort.

De afgelopen maanden droegen lezers via de website van de krant honderden mogelijke onderwerpen en namen van grote wetenschappers aan, vooral ook veel Nederlanders.

De Volkskrant Bèta-canon zal echter niet in de eerste plaats de Nederlandse bijdragen aan de natuurwetenschappen belichten, of grote Nederlandse geleerden, maar vooral wezenlijke kennis uit de natuurwetenschappen. Die zijn volgens de commissie namelijk universeel. De canon zal wel op Nederlandse lezers en hun leefwereld zijn gericht.

De vijftig onderwerpen van de bètacanon worden niet in één keer onthuld, maar zullen zich in de loop van het jaar als een soort adventkalender openen. De bijdragen zijn bedoeld als vensters, waarin zowel de wetenschap zelf aan bod zal komen, als toepassingen, de (eventueel ook Nederlandse) geschiedenis en de actuele betekenis.

De wekelijkse stukken worden geschreven door jonge Nederlandse academici en onderzoekers. Op een bijbehorende website kunnen lezers ook zelf aan de teksten bijdragen via een wikipedia-achtig systeem. Uiteindelijk zal het project behalve tot de website ook leiden tot een boek, dat eind 2007 moet verschijnen.

De commissie poseert in het Academiegebouw in Utrecht. Van links naar rechts: Harry Lintsen, Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf, Salomon Kroonenberg, Frans van Lunteren. Niet op de foto: Bas Haring en Sander Bais. (Jean-Pierre Jans)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden