Besturen van scholen moeten eisen dat kinderen zijn ingeënt

Joost Zaat
null Beeld
Beeld

'Heeft hij alle prikken al gehad?' Timo zit hoestend op schoot bij moeder. 'Nee, ik dacht dat ik dat bij de tweede maar niet meer moest doen.' 'Uh...?' Moeder vertelt dat haar dochtertje van alle prikken koorts en een dikke arm had gehad. Omdat je van al die chemische spullen volgens internet ook autisme krijgen kan, vond zij het veel verstandiger Timo maar niet in te enten. 'Die prikken onderdrukken de natuurlijke afweer'.

Het bloedirritante van internet is dat het fabeltje van een frauduleuze Britse kinderarts dat vaccinaties autisme veroorzaken ook mijn wijk steeds binnendruppelt. Ik probeer duidelijk te krijgen wat er nu zo eng is aan vaccineren en chemische spullen, want Timo's vader gebruikt voor zijn ernstige chronische darmontsteking al jaren een biological, een afweeronderdrukkende stof die weliswaar biologisch heet maar met kruidenvrouwtjestechnologie echt niet te maken valt. Waarom zou Timo dan geen vaccinatie mogen hebben? Als je niet oud genoeg bent om te weten hoe catastrofaal mazelen kan verlopen ben je een makkelijke prooi voor kwakdenkers en fraudeurs. Ik ben nog van de generatie die zelf mazelen, de bof en rode hond heeft gehad en ik heb het als huisarts allemaal ook nog gezien. Mijn Italiaanse collega's zien ze weer, dit jaar al zo'n 4200 mensen met mazelen; 89% was niet of niet voldoende gevaccineerd. Volgens de statistiek zullen 420 van hen een oorontsteking gehad hebben, waardoor een deel doof zal blijven; 210 zullen een longontsteking gehad hebben waarvoor ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, 4 zullen er een hersenontsteking hebben opgelopen waardoor ze epilepsie kunnen krijgen of ernstig gehandicapt blijven en 4-8 zullen er dood gegaan zijn. Hoezo natuurlijke afweer en onschuldige vlekjes? Elk uur gaan er in de wereld 15 kinderen aan mazelen dood. Van alle kinderen die ingeënt worden, krijgt er geen enkele autisme door de vaccinatie, 5-10% is een paar dagen hangerig en een heel zeldzame enkeling wordt ernstig ziek o.a. door te weinig bloedplaatjes. Ziekten die je niet meer ziet, lijken verdwenen, maar ze zijn alleen maar even op vakantie. Door het wereldwijde vaccinatieprogramma tegen mazelen zijn er in 15 jaar tijd 20 miljoen kinderen in leven gebleven. Daar hoor je die antivaxxers nu nooit over.

Het rare is dat ziekten die je wel ziet of denkt te zien een heel andere reactie over vaccineren uitlokken. Een paar maanden voor de invoering van de vaccinatie tegen meningitis in 2002 ging bij ons in de wijk het gerucht dat er een epidemie van hersenvliesontsteking was. Ouders eisten aan de balie op hoge toon dat we hun kinderen acuut zouden vaccineren. Ze waren te ongerust om 2-3 maanden op de invoering van het gratis programma te wachten.

De discussie over het nut van vaccinatie is gekaapt met emotionele argumenten en kan kwetsbare kinderen ernstige schade toebrengen. Timo is gewoon ingeënt, maar het lukt me niet altijd kinderen te beschermen door hun ouders te overtuigen. Besturen van kinderdagverblijven en scholen moeten dus eisen dat kinderen zijn ingeënt.

Vaccinatiedagen in Capelle aan den IJssel in sporthal Oostgaarde, Wesley van 9 krijgt een prik in beide armen tegelijk en schreeuwt het uit Beeld Hollandse Hoogte
Vaccinatiedagen in Capelle aan den IJssel in sporthal Oostgaarde, Wesley van 9 krijgt een prik in beide armen tegelijk en schreeuwt het uitBeeld Hollandse Hoogte

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden